Akuta tillstånd hos hund – Magomvridning – Livmoderinflammation – Urinstopp

akutVäsby Djursjukhus tar emot flera akuta fall per dag. I inslaget nedan talar Marie Jury om de tre vanligaste akuta operationerna som de får in på kliniken.

Magomvridning

Magomvridning är precis vad det låter som,att magsäcken roterar ett varv runt sig själv. Detta betyder att mat, vätska och gas inte har någonstans att ta vägen. Detta tillstånd är mycket akut och behöver opereras snarast. Magomvridning drabbar oftast stora raser, hundar som motionerar i samband med mat, samt hundar som äter mycket och snabbt. Några symtom som hunden kan få är att den försöker kräkas utan att det kommer något samt att magen svullnar/ser uppblåst ut.

Livmoderinflammation

Livmoderinflammation är den vanligaste sjukdomen och anledningen till att tikar oavsett ras behöver akutopereras. Det är okastrerade, oftast äldre tikar som drabbas och vad som händer är att livmodern blir varfylld och  spricker om hunden inte blir opererad i tid. Några symtom på livmoderinflammation är tex illaluktande flytningar, feber, ökad törst, trötthet. Om du misstänker att din hund har fått livmoderinflammation behöver veterinär uppsökas snarast.

Urinstopp 

Urinstopp på hund drabbar vanligen hanhundar, men kan även drabba tikar. Det som händer vid ett urinstopp är att kristaller som har bildats i urinen vandrar från urinblåsan och vidare i urinröret. Då hanhundar har smalare och längre urinrör så får urinsten lättare att fastna där. Om en urinsten fastnar i urinröret och orsakar ett stopp måste hunden opereras snarast. Några symtom på urinstopp är att hunden försöker kissa men det endast kommer någon droppe alt inget kiss alls.

Se inslaget från Aftonbladet Webb Tv här 

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.