Varning – Olagligt importerade hundar säljs inte längre bara i bilar, utan också i hemmen

En valpköpare fick en dyr upplevelse då han köpte en hundvalp som var illegalt importerad från Estland, valpen dog i Parvo bara dagarna efter att den flyttat till sin nya ägare!

Valpen såldes av en familj hemma i familjens villa i Östersundom i Finland, på plats fanns barn och också en hund som presenterades som valpens pappa.

Valpen visade sig vara importerad från Estland, men hunden hade mikrochip i nacken och försäljaren visade upp vaccinationsintyg som fick köparen övertygad om att allt var i sin ordning. Hunden hade också, enligt försäljaren, blivit avmaskad och försäljaren fick den sista dosen av maskmedicinen med sig hem.

Redan dagen efter att valpen kom till sitt nya hem blev valpen riktigt dålig. Ingen vätska hölls i den. Köparen tog valpen till veterinären. Det visade sig att hunden hade blivit smittad av parvovirus och inte gick att rädda.

Efter en polisanmälan mot säljaren visade det sig att redan 2014 hade personen blivit dömd för smuggling av hundar från Estland. Illegal handel med hundar från Estland har blivit ett stort problem i Finland liksom i övriga Norden.

Som köpare MÅSTE man ta reda på väldigt mycket om säljaren innan man köper en hundvalp – en hund är en familjemedlem i ungefär femton år. Det lönar sig att tänka över köpet en tid och att ta reda på fakta innan man köper en hund.

En billig hund kan bli dyr i längden för den kan ha svåra sjukdomar.

Parvovirus är en ytterst smittosam sjukdom, den smittar genom sekret från en smittad hund, alltså bajs och uppkastning.

Djurskyddsföreningen i Åbo i Finland har uppgifter om fall där försäljare av valpar har sagt att valpen måste avlivas om den inte hittar ett hem. Valpar som säljare av illegalt införda valpar inte lyckas få sålt, slängs överbord på färjan när försäljaren reser tillbaks till sitt hemland. Dessa mänskor försöker utnyttja andras känslor helt skrupelfritt.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.