Ny fästing kan drabba både människa och hund

En ny fästingart som kan sprida flera sjukdomar till människa och en dödlig hundsmitta har hittats i Danmark och Sverige. Det är den brokiga hundfästingen som flyttat norrut i den globala uppvärmningens spår.

Fästingen har spridit sig norrut i Europa från Polen och Baltikum till Nederländerna och England. I takt med klimatförändringen har den nu alltså nått Danmark och Sverige. Ett ökat antal hjortdjur i Europa, effektivt rovdjursskydd och att många hundar släpps på rastplatser har också bidragit till spridningen.

Brokig hundfästing bär på en malarialiknande parasit som ger hundar sjukdomen babesios som kan vara dödlig.

Dessutom sprider den ytterligare ett 40-tal olika sjukdomar som kan smitta människa och där inget vaccin ännu finns, skriver Vetenskapsradion.

Den vanliga svenska fästingar trivs främst i skogen, men brokig hundfästing lever på öppna fält, våtmarker och älvdalar.

Tre exemplar av brokig hundfästing har hittills hittats i Sverige. En fanns på en hund som smittats i Frankrike och två i naturen, i Kullen och Falsterbo i Skåne som sannolikt förts hit av flyttfåglar.

Läs mera om olika fästingar här

Symtom på babesia

Många hundar som infekteras med babesia blir inte sjuka alls. Hos de hundar som insjuknar ses olika grader av symtom. I många fall är infektionen relativt lättbehandlad och hunden blir snabbt frisk, även om en del hundar drabbas av komplikationer och avlider. Symtom ses normalt inom en till tre veckor efter det att hunden blivit infekterad.

Symtom ses till följd av skador på röda blodkroppar. Anemi utvecklas, det vill säga hunden får för lite röda blodkroppar i blodet. Hunden blir trött och kan andas mer häftigt än normalt. Feber ses ofta och slemhinnorna i munnen kan vara bleka eller gula. Ibland kan man se att urinen blir mörkare än vanligt.

Hos en del hundar utvecklas en mer komplicerad form av babesios. Exempel på organ där skador kan ses är hjärna, lever, njurar och lungor.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Ny fästing kan drabba både människa och hund

  1. Kerstin Norberg skriver:

    Det man skulle vilja veta är om Frontline och andra fästingmedel biter på den här sortens fästingar.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.