Din hund är ingen leksak som du kan leka docka med

Ett vanligt förekommande fenomen i världen att att klä ut och spöka ut sina hundar. Det kan vara mängder av olika varianter vi kan se utav detta och det känns inte som att någon tanke alls är lagd på hur hunden faktiskt känner sig i dessa kostymer eftersom de är vana vid att gå bara. Att använda en regn- eller reflexjacka på hunden för att skydda och värna om den kan vara en sak som inte behöver påverka i någon negativ bemärkelse. Däremot att styla dem för att se häftiga ut eller för att efterlinka någon kändis eller karaktär ser jag ingen njutning för hunden i. Det är ofta tunga och obekväma utstyrslar som gör att hunden känner sig instängd och obekväm och därmed inte i sin rätta natur. Det ökar också risken för att fastna på olika ställen vilket i längden kan få förödande konsekvenser även om man helst inte vill tänka på något sådant.

Trots att de negativa sidorna kan ses vara överhängande avseende utklädnad av hundar så ser man det ständigt bland folks bilder att det är något återkommande. Det finns också information och tips om olika kläder till hundar om man exempelvis ska på en temafest med Ninja Casino. Det ska dock sägas att även här lyfts de negativa delarna upp om än att det kan ses vara aningen förringade sett till vad som faktiskt är verkligheten.

Det viktigaste alltid när det gäller husdjur är att djuret ska ha det så bra som möjligt och inte behöva lida för det som vi gör eller tycker är kul bara för att skapa en festlig stämning. Djuren känner och upplever saker minst lika mycket som oss även om de inte alltid kan säga nej på sitt vis så att vi förstår.

Så länge vi dock använder vårt förnuft så ska inte heller något husdjur behöva komma till skada och det hoppas jag att ni förstår och tänker på lika mycket som vi gör. Använd gärna kläder på din hund, men gör det verkligen med förnuft så att det inte gör hunden illa!

DOG NEWS Sveriges största hundbloggDet här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Din hund är ingen leksak som du kan leka docka med

 1. Saffran skriver:

  Jag använder kläder till min hund – men aldrig kläder som inte fyller en bra funktion.

  Ex. En tyllkjol – vilken funktion fyller den (utöver att jag kanske tycker hunden ser söt ut)?
  Ingen, den varken värmer eller skyddar så därför behöver hunden den inte och jag har då ingen användning för den.

  Ex. En T-shirt – En t-shirt kan skydda mot sol på sommaren och värma en kylig höstkväll eller fungera som skydd för sår istället för tratt m.m. Det gör ju inget om den är snygg också.

  Så en enkel sak man kan tänka är – Fyller detta klädesplagg en funktion (värma, skydda, mot väta osv.) eller är den bara ”söt”?
  Är den bara ”söt” så behövs den inte.

  Att köpa en hatt eller liknande och ta ett kort tycker jag inte är så illa. Men att tvinga hunden gå runt i hatten efter kort tagning eller när man ser ex en husky i en tyllkjol bara för att det ska va gulligt. Då går det för långt enligt mig.

 2. Kajsa Olsson-Gustaver skriver:

  TACK för detta inlägg! Jag mår så dåligt när jag ser utklädda hundar i verkligheten och på bild. Jag förstår aldrig hur så många kan gilla dessa bilder på Facebook och andra ställen.

 3. Topplistan skriver:

  Hej!

  Vi har startat en ny topplista för bloggar på sidan http://www.bloggtopp10.se, om intresse finns så kan ni registrera er blogg 🙂

  God jul och gott nytt år!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.