Så skyddar du hundens hud från vinterkylan

Hundar kan precis som människor få problem med torr och fnasig hud på vintern. Det beror bland annat på att utomhusluften innehåller betydligt mindre vatten när det är kallt, jämfört med när det är varmt.

Genom regelbunden och rätt hud- och pälsvård
– kan du motverka att din bästa vän får besvär av klåda och hudsprickor under de kyliga vintermånaderna. Nedan följer några tips på hur du kan gå tillväga:

Hundens tassar är särskilt utsatta på vintern
– Om din hund har torra tassar kan du smörja in trampdynorna med en fet salva för att förebygga problem med sprickor. Tänk på att smörja in en stund innan promenaden så salvan hinner tas upp av huden. Håll koll på hunden, eller avled med något gott så att inte hunden slickar av salvan.

Om du har en hund med mycket päls mellan trampdynorna
– är det bra att ansa regelbundet. På så vis torkar tassarna snabbare när man kommer in och hunden slipper isklumpar mellan trampdynorna.

Om man går mycket på saltade vägar
– kan det vara bra att spola av hundens tassar efter promenaden. Vägsaltet torkar annars ut huden på trampdynorna om det får sitta kvar. Kommer saltet in i sprickor i tassarna kan det göra mycket ont och svida till ordentligt – blir din hund plötsligt halt på promenaden kan vägsaltet vara orsaken.

När hunden blir smutsig
– bada den i lagom varmt vatten, för varmt vatten kan göra hundens hud skör och känslig.

För att bibehålla hudens naturliga balans
– bör man tänka på att alltid använda ett milt schampo som är speciellt framtaget för hundarnas hud och med rätt PH-värde (6–7). Schampon för människor har ett annat PH-värde (5,5) och ska därför undvikas. Detsamma gäller självklart rengöringsmedel såsom såpa, som vanligtvis har ett mycket högt PH-värde (10).

Om du, eller din familj, är drabbad av allergi
– eller om du mera allmänt vill ha en mindre allergiframkallande hund, rekommenderar vi att bada hunden varje eller varannan vecka, för att på så sätt minska förekomsten av allergen i pälsen.

Använd gärna Allergenius® specialschampo
– när du badar hunden. Schampot är mycket milt för att inte ta bort hudens naturliga fettlager. Det har återfuktande egenskaper och innehåller ingredienser som bygger upp och stärker hudbarriären. Samtidigt minskar det effektivt förekomsten av de allergener som avges ifrån huden och samlas i pälsen. Det gör att hundarna avger mindre allergen i den miljö där de vistas och blir därmed mindre allergiframkallande. En glädje för många!

Efter tvätt
– spraya gärna med Allergenius®Specialbalsam – spray (eller massera in –mousse). Specialbalsamet är en leave-in produkt och innehåller hudvårdande ingredienser som inte ska sköljas ur. Det kan med fördel även användas i känsliga hudpartier såsom hudveck och mellan tår för att stärka och generellt hjälpa huden, speciellt om du märker att hunden har torr hud. Sprayen gör även pälsen mjuk och det blir lättare att kamma ut eventuella tovor om du har en långhårig hundras.

Torka alltid hunden noga efter badning
– Det är inte bra för hundens hud att vara fuktig en längre tid och gå inte ut i kylan med en våt vovve, då kan hunden börja frysa och bli förkyld.

Vill du lära dig mera om hundens hud
– kan vi varmt rekommendera boken ”Hundens Hud” av veterinären och dermatologen Susanne Åhman som är expert på djurens hud. Den är skriven för att öka hundägares kunskap och medvetenhet om hundars hud, skötsel, hudåkommor och eventuella behandlingar. Den finns på 350 bibliotek runt om i landet, samt finns den att köpa hos VetaDerm (ny utgåva är planerad till hösten 2018).
I boken beskrivs bland annat att veckovis tvätt rekommenderas för att lindra och hjälpa allergiska hundars problem med klåda. Även att regelbunden tvätt kan hjälpa preventivt mot att flera vanligt förekommande hudåkommor utvecklas. Intressant läsning!

Flera användbara vintertips
– finns att läsa här.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.