Veterinärer varnar för livsfarligt råttgift

En ny typ av musgift som säljs i handeln är livsfarligt för husdjur.
Till skillnad från andra råttgift finns det inget motgift till det nya medlet.

Till skillnad från de mer traditionella råttgifterna, som innehåller blodförtunning, finns det inget motgift mot alfakloralos, som säljs under produktnamn som Black Pearl, Reddex och Muridax, bland andra.

Tänk efter före och läs vad som står på förpackningen. Det gäller alla slags gift och bekämpningsmedel som myrdosor eller växtskyddsmedel, säger veterinären till helagotland.

Veterinärer behandlar förgiftade djur med värme och syrgas.

Sedan det nya råttgiftet började säljas på marknaden under 2013 har det rapporterats om flera fall då husdjur fått i sig medlet. Giftinformationscentralen har registrerat 20 kända fall under 2014 och 2015, skrev Jönköpingposten tidigare.

Råttgift är vanligaste orsaken
Sett över hela året är råttgift den vanligaste förgiftningsorsaken. Det gäller särskilt i storstäder, där problemen med råttor har ökat på senare år. Kommuner och markägare placerar ut råttgiftlådor i parker i närheten av hundrastgårdar, i bostadsområden och andra stadsmiljöer för att komma till rätta med råttproblematiken. Tyvärr lockas även en del hundar att äta av råttgiftet.

Var extra uppmärksam på vad din hund äter utomhus. Om du misstänker förgiftning är det viktig att kontakta veterinär för råd och eventuell behandling.

Symptom på förgiftning
Symptomen på förgiftning varierar beroende på vad hunden fått i sig, men det vanligaste är påverkat allmäntillstånd, kräkningar, diarré, skakningar och ökad salivutsöndring. Förgiftning av råttgift ger mer ospecifika symptom 1-3 dagar efter att hunden fått i sig giftet. Det kan yttra sig från allt ifrån blåmärken och beskedliga blödningar från slemhinnor i nos, munhåla och svalg, till blod i avföring och urin och massiva blödningar i inre organ. Vissa typer av gift orsakar snabba symptom i form av kramper och medvetandepåverkan.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

 

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.