Ska jag välja halsband eller sele till hunden?

Diskussionens vågor kan gå höga i hundkretsar när man står i valet och kvalet om att använda halsband eller sele till sin hund – i synnerhet om hunden är sådan att den gärna drar och ligger på en aning när den går i koppel. Många är rädda att skada hundens hals och nacke med ett halsband, samtidigt som man ju faktiskt behöver orka hålla emot själv också om man har en lite större hund. De goda råden och tipsen haglar från höger till vänster, och det är inte lätt att orientera sig i djungeln.

Hur du väljer sele eller halsband, och vilken typ du väljer, är helt beroende av omständigheterna för just dig och din hund – vad du vill göra med din hund, vad ni har för fysiska förutsättningar, vad ni eventuellt har för problemområden, och framför allt – hur er relation ser ut.

Välj med omsorg och känn efter själv vad som känns bäst. Ta gärna råd av andra, men låt ditt eget förnuft och din hunds reaktion styra det slutliga valet. Och var inte främmande för att växla mellan olika typer av selar och halsband beroende på situation och vad ni ska göra tillsammans.

Här nedan beskriver vi några av de valmöjligheter som finns.

Vanlig sele – En sele där en gördel går runt bringan på hunden och en gördel går runt bröstkorgen är den vanligaste typen. Många reflexselar och spårselar är av denna typ. De finns i lite olika varianter och kopplet fästes i en metallring mitt på ryggen. Det är alltid viktigt att selens storlek anpassas rätt, så att gördeln runt bringan inte sitter för högt upp och därmed påverkar hundens strupe – eller sitter för långt ner, så att den därmed påverkar hundens frambensrörelser och kan skava.

Fördelarna med denna typ av sele är att den lämnar hundens hals och nacke fria. Du får dock sämre kontroll på hundens huvud, vilket kan upplevas besvärligt om du rör dig i miljöer med mycket andra hundar och människor. Hunden får också mycket muskelkraft bakom om den drar i kopplet eller gör ett plötsligt ryck, t.ex. mot en katt eller en annan hund.

Frontfäst sele – ser ut ungefär som den vanliga selen ovan. Den stora skillnaden är att på denna sele fästes kopplet i en ring framtill på hundens bringa. Tanken med detta är att hunden inte ska få samma kraft att dra, och om den ändå drar ska den vändas mot dig, eftersom fästpunkten för kopplet sitter i fronten.

Fördelarna med denna sele är som med alla selar att hals och nacke skonas, samt givetvis själva grundtanken med selens konstruktion, att hunden vänds mot dig om den drar eller gör ett utfall.

Vissa hundar lär sig att kompensera selens styrning mot dig och spjärnar istället emot när de drar, vilket kan leda till snedbelastning och att selen hamnar på snedden och skaver.

” Antidragsele” – är ytterligare en variant som är konstruerad lite annorlunda med linor som dras åt under frambenen varje gång hunden drar eller du drar i kopplat. Linorna skaver i hundens armhålor och på så vis drar hunden mindre i kopplet.

Fördelarna med denna sele är att hundens hals och nacke skonas, samtidigt som det blir obehagligt för hunden att dra i kopplet, och därmed drar den mindre. Du får dock lite sämre kontroll på hunden – eftersom kopplet fästs i den lina som går under hundens framben. Vissa hundar ignorerar obehaget och kan dra ändå vilket kan leda till skavsår.

Nosgrimma –påminner mycket om grimman på en häst, och togs fram av en hästintresserad person som tyckte konceptet borde gå att överföra från häst till hund. Grimman har ett band bakom nacken på hunden, och ett band runt nosen, precis som en hästgrimma. Bandet runt nosen sitter inte alls åt särskilt hårt, så det fungerar inte som en munkorg eller nossnara, utan hunden har full frihet att gapa, flämta, äta eller dricka. Kopplet fäster man i en ring under hakan på hunden, precis som när man leder en häst. Principen är också densamma – att dit du leder huvudet, dit går också resten av hunden.

Fördelarna med nosgrimman är att hunden får mindre kraft att dra i kopplet, eftersom den inte kan lägga sin muskelkraft och kroppsvikt bakom som kan göra i en vanlig sele eller i ett bredare halsband. Du har också bättre kontroll på hunden eftersom du helt styr hur hundens huvud ska vara riktat. Det finns heller ingen risk att hunden ”stryper” sig när den drar. Viktigt är att aldrig dra eller rycka i kopplet på en hund som har nosgrimma då det finns risk för att nacken påverkas negativt.

Stryphalsband – låter värre än vad det är. Halsbandet går igenom sin egen ögla, vilket innebär att ju mer du eller hunden drar, desto mer dras halsbandet åt. På samma vis släpper halsbandet efter så fort du släpper efter. Grundtanken med ett stryphalsband är egentligen att du ska kunna ge hunden korta snabba korrigeringar med halsbandet när den beter sig illa, och sedan kunna släppa efter direkt när den gör rätt. Det är absolut inte meningen att hunden ska gå och segdra i halsbandet och nästintill strypa sig själv. Många använder halsbandets strypfunktion enbart när de tränar lydnad, och då är det oftast det lilla snabba rasslet hunden reagerar på istället för den korta snabba åtstramningen.

Stryphalsband finns i flera utföranden. Generellt kan sägas att ju smalare och smidigare stryphalsband, desto ”skarpare” effekt får en eventuell korrigering i form av ett snabbt kort ryck. Fördelarna med stryphalsband är just möjligheten att kunna träna hunden och snabbt kunna rätta till ett felaktigt beteende. Hundar som drar mycket kan ignorera att halsbandet dras åt, och bara fortsätta dra tills de nästan stryper sig själva.

Halvstryp – är halsbandet som inte stramar åt lika mycket som ett stryphalsband, utan bara har en viss strypfunktion som stoppas när ungefär två tredjedelar av halsbandet återstår. Fördelarna med ett halvstryp är att det är lätt och snabbt att ta av och på, samt att en hund som drar mycket ändå inte riskerar att strypa sig själv, eftersom halsbandet har ett stopp. Det är en halsbandstyp som ofta är bekväm för hunden, samtidigt som det ger ett visst utrymme för åtstramning.

Att tänka på med halvstryp är att det ofta är relativt lätt för en uppstressad hund att krångla sig ur, just eftersom det inte sitter åt på samma sätt som ett stryp eller ett fast halsband.

Fast halsband – är precis som namnet låter ett halsband helt i avsaknad av strypfunktion. Det tillverkas oftast i läder, men finns givetvis också i olika syntet- eller naturmaterial.

Fördelarna med ett fast halsband är att det är bekvämt för hunden, och med ett halsband som är rätt inställt i storlek så riskerar du varken att hunden stryper sig själv, eller att den krånglar sig ur halsbandet.

Nyfiken på vår hundförsäkring?

 

I samarbete med Moderna djurförsäkringar

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.