Flera djursjukhus missade Giardia hos valp

Arkivbild Dog news

En valp som bar på den fruktade inälvsparasiten Giardia behandlades med dropp över natten på Blå Stjärnan i Göteborg och på Bagarmossen i Stockholm utan att djursjukhusen hittade orsaken till diarrén.

En hundvalp som importerades från Bulgarien till Sverige i slutet av juli har konstaterats bära på inälvsparasiten Giardia. Valpen insjuknade för drygt två veckor sedan i kraftiga kräkningar och rosaröda diarréer.

Foto: Privat diarré

Valpen togs akut till Blå Stjärnan i Göteborg för drygt 2 veckor sedan, där fick valpen med ägare vänta i ett fullt väntrum i över 6 timmar på att få hjälp. Valpen behandlades med dropp och skonkost och fick stanna kvar över natten. Ägaren berättade att det var en importvalp men inga prover på inälvparasiter togs.

Valpen åkte hem dagen därpå och rekommenderades äta skonkost. Ca 1,5 veckor senare får valpen rosa diarré igen, avföringen tas med till Bagarmossens Djursjukhus i Stockholm. Där tas ultraljud på tarmen och magsäcken, misstanke om främmande föremål i tarmen blir diagnos.

Ägaren ringer till en erfaren uppfödare av rasen och får då veta att kenneln varifrån valpen kommer har sänt en valp till Sverige ett år tidigare som var smittad med Giardia. Giardia prov tas samma dag och valpen testas positivt för Gardia. Just nu behandlas valpen mot Giardia och hemmet saneras.

Valpen har träffat flera andra hundar och deltagit på valpkurs.

Giardia, en av världens vanligaste inälvsparasiter som kan ställa till ett elände för den hundägare som drabbas.

Kattuppfödare är duktiga på att testa katter med diarré för Giardia, hundägare bör bli bättre på att själv sända in ett prov till SVA, svaret kommer efter bara 1-2 dagar. Valpen eller hunden får dock inte ha behandlats med något mot diarré eller antibiotika innan provtagning, då kan provsvaret vara missvisande.

HÄR hittar du information om hur du skall göra för att ta ett träckprov på din hund och sända in till SVA.

Ifjol varnade Veterinärer i Danmark hur sjukdomen Giardia spridit sig ovanligt mycket mellan landets hundar. De beskrev tillståndet som epidemiliknande. Sjukdomen smittar också till människor.

”Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen”, skrev en veterinärklinik i Holte på Facebook.

Fakta

Cystor av Giardia avges med avföringen från infekterad hund. Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de resistenta mot flera desinfektionsmedel. De överlever flera månader i fuktigt och sval miljö men är känsliga för värme och uttorkning. Smitta mellan hundar kan spridas via infekterat vatten eller föda men ännu vanligare är förmodligen att smitta tas upp från närmiljön eller från en annan hund.

Giardia är en vanligt förekommande parasit, speciellt hos valpar. Cirka 25-30 procent av friska valpar utskiljer Giardia. I vilken utsträckning smittade hundar kan överföra smitta till människa är omdiskuterat. Giardia intestinalis indelas i olika så kallade genotyper eller assemblages där hund oftast har de hundspecifika typerna som inte är zoonotiska.

Symtom

Giardia förekommer både hos friska och sjuka djur.

Symtom visar sig framför allt i form av intermittent diarré och viktminskning, framför allt hos unga individer i uppfödningsmiljöer där djurtätheten är hög. Parasiten uppträder ofta som en opportunist, det vill säga symtom kan uppträda i samband med stress, plötsliga foderbyten eller tarmstörningar av andra orsaker.

Diagnos och behandling

Genom träckprovsundersökning kan cystor av Giardia påvisas.

Vid SVA diagnostiseras Giardia framför allt med hjälp av immunofluorescens-teknik som ger säker och snabb diagnos.

Exempel på terapeutika som kan används vid Giardia är fenbendazol. Sjuka djur bör isoleras från friska. Det är en fördel om man schamponerar pälsen i samband med behandling så att eventuella cystor avlägsnas. Behandling bör följas upp med förnyad träckprovsundersökning cirka 14 dagar efter avslutad behandling. Emellanåt måste djuret behandlas upprepade gånger.

Eftersom cystorna kan överleva länge i miljön rekommenderas att man i samband med behandling även sanerar miljön i de fall man har återkommande problem med Giardia.

Exempel på åtgärder vid sanering

– Behandling + schamponering av de aktuella djuren.

– Rengör ytor noggrant så att alla rester av avföring avlägsnas. Låt torka.

– Tvätta textilier, till exempel liggunderlag och filtar i tvättmaskin och låt torka ordentligt.Diska mat- och vattenskålar i diskmaskin, låt torka.

– Avlägsna avföring så ofta det är möjligt. Ångtvätt (100 grader i en minut) med efterföljande noggrann torkning kan avdöda smitta.

– Golvvärme och bastu kan användas för att torka sådant som inte kan tvättas i maskin. Desinfektionsmedel som kan användas för ytor när de är rengjorda och torra är Klorin och Virkon.

Källa Giardia SVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #giardia #sva #kennel #hundvalp #importvalp #diarre

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.