Ägaren lekte med sin hund – förlorade båda benen och fingrarna

Om hunden slickar dig, kan det i värsta fall utvecklas till en livshotande sjukdom. Orsaken är en vanlig men svårupptäckt munbakterie som finns hos hundar. En infektion av den långsamt växande bakterien kan leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.

När 52-årige Jaco Nel från Storbritannien lekte med sin hund upptäckte han ett litet sår på ena handen men tänkte att det inte är något att oroa sig för.

Men två veckor senare visade det sig att Jaco Nel drabbats av såväl vävnadsdöd som blodförgiftning – och en infektion som slutade med att han förlorade flera fingrar, båda benen samt var tvungen att genomgå en stor operation i ansiktet. Det blev aldrig någon lokal infektion eller så, berättar Jaco Nel för lokaltidningen Manchester Evening News.

Flera fall även i Sverige

Ett hundbett hos en kvinna i Sverige år 2010, utvecklades efter en tid till blodförgiftning. Efter ett odlingsprov visade det sig vara bakterien Capnocytophaga canimorsus, som kan finnas i hundars munnar. Kvinnan fick bestående men som dövhet på ena örat.

År 2013 blev en man biten av en lösspringande hund och låg minst två veckor, dödssjuk nedsövd på intensiven i Örebro.

Hunden bet mannen i armen, såret plåstrades om på vårdcentralen och mannen skulle komma tillbaka dagen efter för uppföljning. Men följande morgon kollapsade mannen och fick föras akut med ambulans till lasarettet. Man misstänkte hjärtinfarkt men i stället handlade det om en galloperande blodförgiftning orsakad av Capnocytophaga canimorsus, en bakterie som finns i de flesta hundars saliv. Under natten hade bakterierna hunnit sprida sig till blodet som utvecklade blodförgiftning med 41 graders feber.

Vid misstänkt infektionssjukdom några dagar efter ett hundbett bör man överväga infektion orsakad av Capnocytophaga canimorsus. Denna långsamt växande gramnegativa stav förekommer normalt i munflora hos tamhund och är en välkänd humanpatogen. Infektion med C canimorsus har ofta ett stillsamt initialförlopp och riskerar därför att förbises. Med anledning av detta bör sjukdom efter hundbett även vid disk­ret lokalstatus föranleda uppmärksamhet på symtomutveckling, och antibiotikabehandling bör övervägas för att undvika sjukdomsprogress och komplikationer.

Infektionssymtom efter hundbett bör föranleda sjukvårdskontakt, och behandlande läkare ska vara medveten om att även lindriga symtom snabbt kan utvecklas till allvarlig sjukdom.

Infektion orsakad av C canimorsus är ovanlig men kan i allvarliga fall leda till kvarstående funktionsnedsättning, skriver Läkartidningen.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.