Många hundar kan bli farliga med fel hantering

Efter hundattackerna som sker nästan dagligen i Sverige svarar Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben till pressen, att hundägaren sällan är medveten om vad ändamålet är med hunden de köpt, vilket ofta kan skapa problemhundar.

Hundar föds inte till att bli farliga. Varje ras är framavlad för ett speciellt ändamål, vakt eller jakt exempelvis. Många köper hund efter utseende och är sällan medveten om vad ändamålet med hunden är. Vissa raser kräver utbildning och aktivering flera gånger i veckan, annars kan de bli stressade och börja bitas, säger Hans Rosenberg.

Finns det ofarliga hundraser?

Alla hundar kan bitas. Små raser ger små problem och stora raser ger stora problem. Alla hundar, små som stora, ska hanteras på rätt sätt. Som hundägare har man ett strikt hundägaransvar, man är alltid ansvarig för skador som den egna hunden orsakar, oavsett vem som vid tillfället har hand om hunden eller om hunden har blivit provocerad eller inte.

Hur definieras farlig/olämplig hund?

Det finns raser som är mindre lämpliga för en person som inte har haft hund tidigare. Varje hundras är framavlad för något visst ändamål, exempelvis för att vakta eller för jakt. Som köpare ska man ta reda på vad det är man köper, och som säljare måste man ta ansvar för vad det är man säljer. Alla hundar kräver också träning och stimulans i form av uppfostran, aktivitet, sällskap och kärlek. Annars kan hunden utveckla beteenden som är oönskade eller i värsta fall farliga.

Vilka raser är mer olämpliga än andra?

En ras/hund kan vara olämplig om den inte passar sin ägare. Det kan vara vaktande hundar, bergs- och herdehundar och stora hundar med både kraft och styrka som kan göra det omöjligt för ägaren att ha full kontroll över sin hund. Okontrollerade hundar kan andra människor bli rädda för och känna sig otrygga i närheten av.

Vad är en kamphund?

För oss i Kennelklubben har begreppet kamphund ett historisk perspektiv. Det är en hund som har används till kampsport. Men så fort man blandar med något annat blir det en blandras. De vanligaste kamphundsraserna är bullterrier, american staffordshire terrier, staffordshire bullterrier och American pit bull terrier.

Källa SKK och HN.se

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.