Här är fyra saker du bör tänka på innan du tecknar en hundförsäkring

Foto: Pixabay

En hundförsäkring ses idag nästintill som en självklarhet, att behöva säga nej till veterinärvård på grund av att det är blir för dyrt är för många ett otänkbart beslut. Tillsammans med Försäkrahunden.se har vi sammanställt en lista med fyra viktiga saker som du bör tänka innan du tecknar en hundförsäkring.

I Sverige är tre av fyra hundar försäkrade vilket är betydligt mer än grannländerna där endast en tredjedel väljer att försäkra. En av förklaringarna kan ligga i att ett genomsnittligt besök hos veterinären i Sverige kostar 2222 kr enligt Svensk Djursjukvård (2015). Sammanlagt omsätter djurvårdsindustrin över 3 miljarder idag och nära 70 % kommer från hundsjukvården. Det öppnar upp för en attraktiv djurförsäkringsmarknad med flera aktörer som konkurrerar.

Försäkringsbolagens erbjudanden är många och likaså är skillnaderna i villkor och priser. Innan du tecknar en ny hundförsäkring är det klokt att titta närmare på åtminstone fyra delar av försäkringserbjudandet: veterinärvårdsförsäkringen, tilläggsförsäkringar, försäkringspremien och begränsningar. Utöver dessa finns det givetvis flera delar som kan vara bra att kolla på, mer om dessa hittar du hos Försäkrat.se.

1. Veterinärvårdsförsäkring

Vi börjar med veterinärvårdsförsäkringen, den kan ses som grunden i en försäkring. Vad som ingår skiljer sig åt men veterinärvårdsförsäkringen bör inkludera undersökning, utredning och behandling vid en skada eller sjukdom. Här kommer du stöta på begreppet ersättningsbelopp (ibland kallat maxbelopp) vilket betyder summan du kan få ut av försäkringen under ett år.

Vilket ersättningsbelopp som är bäst är upp till den som tecknar, har du en hundras med hög skaderisk kan ett högre ersättningsbelopp vara aktuellt. Enligt Försäkrahundens jämförelse brukar de populäraste alternativen vara mellan 30 000 – 60 000 kr i ersättningsbelopp.

2. Tilläggsförsäkringar

Tilläggsförsäkringar är precis vad det låter – ett tillägg till grundförsäkringen. Den vanligaste tilläggsförsäkringen är livförsäkring. Det innebär att du får ersättning om din hund dör eller behöver avlivas men kan också täcka stöld eller om hunden springer bort. En livförsäkring brukar tecknas för specifika hundraser, tävlingshundar etc. Tänk på att ersättningen kan minska med åren samt upphöra helt vid en viss ålder. Det finns också andra typer av tilläggsförsäkringar gällande allt från användbarhetsförsäkring till ersättning för extra medicin eller rehab.

3. Försäkringspremie

Årspremien är sammanställd utifrån en rad olika aspekter som försäkringsbolaget tar i beräknande när du får ett kostnadsförslag. Här är sex vanliga faktorer som kommer spela roll för den slutgiltiga försäkringspremien:

* Var du bor

* Hundens ras

* Kön på hunden

* Om hunden är kastrerad eller inte

* Vilket ersättningsbelopp samt tilläggsval

* Självrisk

Många kan vara lockade att välja ett lågt veterinärvårdsbelopp med hög rörlig och fast självrisk för att få ner månadskostnaden. Vårt tips är att tänka långsiktigt, många gånger blir det billigare att lägga sig någonstans mitt emellan för att balansera ut kostnaderna eftersom att det kan bli dyrt när du väl uppsöker veterinären.

4. Begränsningar

När du tecknar en hundförsäkring bör du också undersöka eventuella begränsningar ibland även kallat undantag. Begränsningar innebär att försäkringsbolagen gjort en lista på olika saker dem inte kommer att ersätta. Listan brukar dessutom oftast vara rasspecifik, vilket gör det extra viktigt att du förstår avtalet innan du tecknar försäkringen. Här är det också bra att läsa på om dolda fel och vilka skyldigheter respektive försäkringsbolaget har vid komplikationer i framtiden.

DOG NEWS Sveriges största hundblogg

Husdjur
Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

1 svar på Här är fyra saker du bör tänka på innan du tecknar en hundförsäkring

  1. Liselotte skriver:

    Perfekt, tack för tipsen tänkte precis teckna försäkring till min foxterrier! Mvh Liselotte

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.