Jakten på hundsmugglarna – Tullkriminalen i Skåne tar nu hjälp av tv-programmet Efterlyst

Tullkriminalen i Skåne tar nu hjälp av tv-programmet Efterlyst som sändes igår på TV3 för att få tag i fler som kan ha köpt någon av de insmugglade hundarna. Anledningen är att man vill få större underlag i den utredning som pågår mot de tre misstänkta i fallet.

Minst 100 insmugglade hundvalpar av raserna Bichon Havanais och Mops misstänks ha sålts runt om i Sverige. Nu vill Tullverket att ägarna hör av sig till Efterlyst.

”Man riskerar ingenting för sig själv, eller för hunden om man hör av sig. Vi behöver hjälp att sätta fast en hundsmugglingsliga som behandlar valpar mycket illa”, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen.

Tullverket har uppgifter om att minst 100 valpar, ofta för unga för att separeras från sin mamma, förts in i Sverige från Ungern via Tyskland och Trelleborg utan godkända hälsopapper. Valparna har sedan sålts till privatpersoner över hela landet för mellan 7000 – 18 000 kronor styck.

Katharina Mohlin Thorstensson vill vara tydlig med att de personer som hör av sig riskerar ingenting för sig själva eller för sina hundar.

Man vill därför varna allmänheten för risken med att köpa insmugglade valpar som kan bära på allvarliga smittor som rabies och bandmask.

”Frågan är egentligen inte om utan vilken familj som kommer att drabbas av rabies till följd av att ovetandes ha köpt en insmugglad smittad valp”, säger Katharina Mohlin Thorstensson, utredare på Tullkriminalen.

Har du köpt en hundvalp av raserna Bichon havanais eller Mops med ungerska hundpass under året 2016 och början av 2017 i någon av orterna Arlöv, Vitaby eller Malmö?

✔️ Hör av dig till Efterlyst, 08-702 00 90, eller mejla efterlyst@tv3.se

Tullen tar hjälp av Efterlyst

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.