Ännu en ny aggressiv jättefästing hittad i Sverige – Hyalomma rufipes

Ytterligare en art av jättefästingen Hyalomma har hittats i Sverige. Fästingen, som kan bli upp till två centimeter lång, är till skillnad från den vanliga svenska fästingen mer aktiv och aggressiv. Om den kommer klara av det svenska klimatet återstår att se.

Andra nya jättefästingen

De första rapporterna om jättefästingar i Sverige kom i slutet av juli i år då arten Hyalomma marginatum hittades, och den nya ”rufipes” är snarlik i både beteende och utseende. De nya Hyalomma-fynden rör cirka 30 fästingar mellan Skåne och Dalarna och de har troligtvis kommit hit fågelvägen.

Mest troligt är att flyttfåglarna fick med sig nymferna i våras. De exemplar vi hittat är de som har utvecklat sig till vuxna fästingar, säger Giulio Grandi , forskare på Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Om den nya arten klarar vintern och sedan gör sig hemmastadd i Sverige är oklart. Det beror på klimatet och värmenivåerna nästa år, något som Giulio Grandi och SVA vill undersöka till våren.

Smittobärare av blödarfeber

Fästingarna kan vara smittbärare av sjukdomar som blödarfeber och fläckfeber, ovanliga sjukdomar som normalt inte finns i Sverige, enligt SVA.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.