Forskning visar – Dessa hundar är över­representerade vid hundattacker

Varje år händer det att hundar blir svårt skadade eller dödade av andra hundar. Nu visar pågående forskning att kamphundraser är överrepresenterade när det gäller att angripa andra hundar, skriver sverigesradio.

Sirkku Sarenbo är lektor och docent i miljövetenskap vid Linnéuniversitet i Kalmar. Hon har studerat rättsfall med hundar inblandade. Sirkku Sarenbo gick igenom 107 domar där hundägare hade överklagat polismyndighetens beslut om till exempel koppeltvång.

Muskulösa raser, som pitbullterrier eller american staffordshire terrier, eller en blandning av de här två raserna, var den angripande hunden i 41 av de 107 överklagandena.

I Norge och Danmark är de här kamphundsraserna förbjudna. I Sverige har hållningen varit att det mer är hundägarna det är fel på när en hund blir aggressiv. Sirkku Sarenbo säger att olämpliga hundägare inte är hela förklaringen till att det sker olyckor.

– Det är ett väldigt förenklat synsätt. Hundar har de egenskaper som vi medvetet har avlat fram i dem, säger hon till Sverigesradio.

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.