Kennelhostan allvarligare och värre än tidigare – undvik smitta

Just nu är det högsäsong för kennelhosta för hundar. Ett virus, eller bakterie, som kan ge kikhostliknande symtom och som är väldigt smittsamt. På flera platser i landet är det värre än tidigare år. Vaccinerade hundar insjuknar också och en del hundar har blivit riktigt sjuka.

Kennelhosta, som egentligen är ett samlingsnamn på flera olika virus eller bakterier, kan blossa upp när som helst på året. Men just nu är den värre än på många år i främst Stockholmsområdet.

Aldrig tidigare har så många hundar sökt vård för kennelhosta som i år.

Den sortens virus som verkar florera nu har slagit ut hundarna lite hårdare än vad det gjort förr om åren. De brukar normalt inte bli allmänpåverkade. Nu under hösten har vi fått in några fall där de har blivit riktigt tagna och sjuka. 

Kennelhosta gör att hunden får hostattacker, som låter lite som att de satt något i halsen och kan leda till att de börjat kräkas. I vissa fall kan hunden få feber och lunginflammation.

Det är via direktkontakt, eller om hundar delar på till exempel vattenskålar och matskålar som det smittar. 

Det är ofta i samband med utställningar, träningar eller andra tillfällen då många hundar träffas, till exempel i lekparker eller på hunddagis som smittan sprids, skriver Sveriges radio.

Vanligen är hundarna inte allmänt påverkade och sjukdomen avklingar i flertalet fall på 7-10 dagar. En del hundar kan hosta upp till tre veckor. Det förekommer dock att hundar blir mer påverkade av sin sjukdom med upphörd aptit och påverkat allmäntillstånd.

UNDVIK ATT SMITTA KENNELHOSTA VIDARE – TRÄFFA INTE ANDRA HUNDAR MEDAN DIN HUND ÄR SJUK !

04a17839ca2a50a26b9820436795a5eb.jpg

Logga fodax med texten 100%25 naturligt färskfoder från Småland.jpg

DOG NEWS Sveriges största hundblogg
Husdjur

 

Det här inlägget postades i Nyheter. Bokmärk permalänken.

4 svar på Kennelhostan allvarligare och värre än tidigare – undvik smitta

 1. Birgit Sjögren skriver:

  Varför ska hunden vaccineras för kennelhostan om den kan bli smittad i alla fall???

 2. Kent andersson skriver:

  Jag har en 5- mån drever som haft måttlig hosta som avtagit men övergått i nån slags snabbandning då och då ( några ggr / dag) Bra allmäntillstånd, leker och är alert. Detta har pågått i 6 veckor. Vad bör jag göra?

  • dognewss skriver:

   Jag hade kontaktat veterinär. Vi hade dock några hundar som hostade i flera månader ifjol så länge som allmäntillståndet var bra så menade veterinären att det inte var någon fara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.