Svenska Färskfoder ny branschförening

Svenska Färskfoder är en nystartad branschförening för företag som tillverkar färskfoder till hund och katt. Den nya föreningen kommer att arbeta för att ta fram riktlinjer kring färskfoder, utbilda aktörer på området och visa de fördelar färskfoder har mot annat foder.  Föreningen kommer också att hjälpa svenska djurägare att lättare hitta rätt i hund- och kattmatsdjungeln.

Färskfoder är den foderprodukt som bäst överensstämmer med hundar och katters grundläggande krav på föda – en bas av rått kött som inte värmebehandlats.Färskfoder är     i dag det snabbast växande segmentet inom foderindustrin och förra året tillverkades 7 000 ton färskfoder bara i Sverige. 

Färskfoder är en blandning av näringsrikt rått kött, innanmäte, ben och brosk. Det är köttet som vi människor inte använder som tas till färskfoder, vilket gör att det slipper kasseras. Det kan också innehålla olika sorters grönsaker, ris, potatis eller spannmål samt vitaminer och mineraler och användas som helfoder eller kompletteringsfoder. Färskfoder kan vara färskt, fruset eller frystorkat men är till skillnad från torrfoder inte värmebehandlat.

– Många upplever att deras hund eller katt får ett större välbefinnande med färskfoder med bättre ork, bättre andedräkt, rörligare leder och mer lyster i pälsen. De tar upp näringen från färskfoder mycket bättre och får hälften så mycket avföring. Vi vill också slå hål på myter som att det är dyrare än annan mat och att det är farligt för hunden eller katten, säger Carl Haglind. 

Branschföreningen Svenska Färskfoder organiserar Sveriges färskfoderföretag. Föreningen ska driva och utveckla färskfodermarknaden, guida konsumenter i foderfrågan, informera om fördelarna med färskfoder och ta fram riktlinjer för hantering och utfordring tillsammans med myndigheter och inleda internationella samarbeten. Dessutom ska resurser avsättas till ökad forskning kring färskfoder.

I Sverige finns i dag cirka 15 etablerade godkända fabriker för tillverkning av färskfoder. Följande producenter av färskfoder är medlemmar i Svenska Färskfoder:

Bravo, Fodax, Halla Petfood, Hugo & Celine, Klass, Mush, Nordic Sturko, Pondusfoder, Raw for Paw, Real Färskfoder, Sund Hundmat, Voff Science och Vom og Hundemat.

Läs mer om Svenska Färskfoder

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.