I Sverige riskerar 900 000 hundar och 1.4 miljoner katter att drabbas av fästingar i år

Fästingen är en av Skandinaviens mest fruktade parasiter och har redan nu vaknat från sin vintervila, vilket innebär att Sveriges ca 900 000 hundar och 1.4 miljoner katter riskerar att utsättas för de potentiellt farliga blodsugarna, om djuren är obehandlade och rör sig i fästingrika områden.

På grund av det milda vintervädret kan vi i Sverige redan nu räkna med att fästingarna kommer på besök. Katter som rör sig fritt utomhus, och hundar som rastas i skog och mark, kommer garanterat att stöta på den lilla blodsugaren, och ta den med sig hem som fripassagerare, om inte husdjuret behandlas förebyggande med fästingmedel. Det finns ca 900 000 hundar1 och 1.4 miljoner katter i Sverige just nu och fästingarnas värddjur, rådjuren, har ökat i antal och tar med sig parasiterna allt närmare städerna.

– Fästingarna är aktiva när temperaturen överstiger 5 grader, så de har definitivt kommit till Sverige. Ett fästingbett kan framkalla infektion i huden och hos vissa hundar orsaka så kallade ”hot spots”; en smärtsam, varig och snabbutvecklande hudinflammation. Därför är det en bra idé att behandla förebyggande med ett fästingmedel, säger Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

En fästing är inte farlig i sig själv, men den kan bära på sjukdomar som överförs när den suger blod, och som kan vara obehagliga – eller till och med farliga – för både människor och djur. Den mest kända sjukdomsframkallande bakterien som fästingen kan överföra är borrelia-bakterien, som finns i fästingens tarm. Hos människor kan borrelia orsaka trötthet, stelhet, ansiktsförlamning och generella smärtor. Hos hundar kan borrelia orsaka feber, svullna leder, hälta och på längre sikt njurbesvär. Fästingen kan även överföra andra sjukdomar till husdjuren, som Anaplasma, fästingburen hjärnhinneinflammation (TBE) samt ”hundmalaria”(Babesia). En människa som har smittats med borrelia kan få skador på nervsystemet om sjukdomen inte behandlas. Fästingen kan även i mycket sällsynta fall överföra TBE, fästingöverförd hjärnhinneinflammation, till människor (bland annat i Skandinavien).

www.fleatickrisk.com är det möjligt att snabbt få en överblick över var den geografiska risken för fästingar är störst. I Sverige finns det områden som i perioder har hög eller mycket hög risk för fästingar och ny forskning visar att fästingarna flyttar norrut i takt med att klimatet blir varmare.3 78,8% av alla svenskar bor idag inom fem kilometer från ett fästingområde. Det går även att hitta fästingar 115 km från polcirkeln.

Om du hittar en fästing på ditt husdjur eller dig själv är det viktigt att avlägsna den så snabbt som möjligt. På så sätt blir risken för att smittas av sjukdomar mindre än om fästingen sitter fast länge och suger blod. Om du själv smittas av borrelia kommer sjukdomen ofta att visa sig som en röd ring med en vit fläck i mitten. Detta ses inte hos hundar eller katter. Uppsök läkare eller veterinär om du misstänker att du själv eller ditt husdjur har smittats med borrelia. Infektionen behandlas med antibiotika.

Så här förebygger du fästingar hos hundar och katter

Behandla din hund eller katt med ett fästing- och loppmedel. En möjlighet är ett receptfritt läkemedel som du droppar i nacken på ditt husdjur, så att djuret inte kan slicka bort det. Medlet stannar kvar på huden och i pälsen där parasiterna dör. De behöver alltså inte bita för att dö. Effekten varar i upp till fyra veckor, varefter behandlingen ska upprepas. Kontrollera alltid på förpackningen om det receptfria medlet kan användas för både hundar och katter. Vissa medel för hundar är skadliga för katter.

Så här avlägsnar du fästingar om olyckan är framme

• Fatta tag om fästingen med naglarna, en pincett eller en fästingtång, så nära huden som möjligt.

• Försök inte gnugga bort fästingen från huden. Det kan få fästingens huvud att fastna i huden, medan kroppen faller av, vilket kan framkalla inflammation i bettsåret.

• Smörj inte in fästingen med bensin, margarin eller liknande. Det gör ingen nytta, och har en starkt irriterande effekt på såret, vilket kan leda till hudinflammation.

• När fästingen är avlägsnad kan såret rengöras med flytande klorhexidin på lite bomull. Detta kommer att bidra till att förebygga inflammation.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.