Terapihunden Filur hjälper unga att må bättre

Filur är en femårig Irish softcoated wheaten terrier.

Två gånger i veckan träffar hundföraren Eva Hansson och terapihunden Filur unga patienter inom BUP:s heldygnsvård. Filur hjälper dem att stärka självkänslan, kommunicera lättare och må bättre.

– Det händer något i våra kroppar i mötet med en hund. Vi mår bra och vi känner oss sedda, hörda och bemötta. Filur känner in ungdomarnas energi och hur hon kan samspela med dem, säger Eva Hansson.

Att vi människor mår bra av att umgås med hundar är känt sedan länge. När vi klappar en hund stimuleras kroppens eget lugn-och-ro-hormon oxytocin, vilket bland annat dämpar ångest och stress och underlättar sociala interaktioner. 

Hundteamet Eva Hansson och Filur arbetar både med fysisk, psykisk, social och kognitiv träning. Syftet är att aktivera och motivera ungdomar på ett kravlöst och lustfyllt sätt.

De ungdomar som inte har en allvarlig allergi eller hundrädsla kan träffa hundteamtet. De träffas antingen utomhus eller inomhus i ett rum som inretts särskilt för Filur. 

– Vi kan till exempel gå på promenader eller träna Filur. En del ungdomar vill bara mysa med henne. Aktiviteterna är alltid frivilliga, säger Eva Hansson.

Hundteamet arbetar alltid tillsammans med vårdpersonal från heldygnsvården under aktiviteterna. Insatsen med hundteamet följs sedan upp och utvärderas.

Om terapihund

Terapihunden, som också kallas för social tjänstehund, är särskilt utbildad för att öka patienternas motivation, välbefinnande och hälsa. En terapihund kan till exempel arbeta inom vård, skola och äldreomsorg.

Terapihund inom BUP Heldygnsvård är ett pilotprojekt som startade i augusti 2018 och pågår till augusti 2019 då det utvärderas. Hundteamet Eva Hansson och Filur är utbildade och certifierade hos Svenska Terapihundskolan som följer kursplanen för svensk standard för utbildning av hund i vården. Terapihundar används sedan tidigare inom BUP:s mellanvård.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.