Tullen avlivade 4 hundar – rabies ett verkligt hot mot landet

Foto: Polisen

En intensivkontroll i Helsingfors hamnar visar att olaglig handel med sällskapsdjur och valpfabriker är ett stort problem. Brister hos närmare hälften av de djur som granskades i samband med kontrollen uppdagades.

Under fredagen 10 maj ordnade Regionförvaltningsverket i Södra Finland intensivkontroller av resenärer i Helsingfors tillsammans med Tullen och Helsingfors stads tillsynsveterinär.

Sällskapsdjur som reste till Finland granskades för att se om de uppfyllde villkoren för att komma in i landet. Av totalt 38 granskade djur upptäcktes brister hos 17.

Fyra av de granskade hundarna avlivades

36 av de 38 djur som granskades var hundar.

17 av djuren hade brister i införselkraven – det handlade exempelvis om att djuren inte medicinerats mot echinococcus. Somliga av djuren saknade pass och hade inte fått rabiesvaccin.

Fyra av de hundar som hade kommit till landet för att säljas vidare saknade identifieringsanteckningar, införseldokument och andra tillstånd eller anmälningar som behövs. Man fattade beslutet att avliva dessa hundar.

Elva djurägare fick ordern att sätta djuren i karantän och se till att dokumenten uppfyller införselkraven.

Enligt länsveterinär Sari Haikka vid Regionförvaltningsverket är varningstecknen på att en valp härstammar från en valpfabrik flera – hunden är billigare och kön är kort.

Även en dyr rashund kan härstamma från en valpfabrik. Priset garanterar inte nödvändigtvis att säljaren tagit sitt ansvar.

I Finland är olaglig handel med sällskapsdjur och valpfabriker fortfarande ett problem, skriver yle.fi.

Diskussioner kring rabies förs också efter att en  kvinna i Norge dog av sjukdomen efter att hon blev biten av en hund.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#gatuhund #rabies

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.