Fyra nya fall av diarré bland hundar i Norge och två dödsfall i natt

Fram till söndag morgon har Mattilsynet i Norge fått in fyra nya rapporter om isolerade fall av hundar med liknande sjukdomssymtom som de tidigare sjuka hundarna. En av hundarna avlivades på grund av det akuta sjukdomsförloppet och en dog innan den kom till veterinärkliniken. Rapporterna kommer från Møre och Romsdal, Vestfold, Buskerud och Nordland.

Totalt har Mattilsynet fått information om sjukdomsfall med liknande symptom från Oslo, Akershus, Nordland, Vestfold, Aust-Agder, Hordaland, Møre och Romsdal, Trøndelag, Buskerud, Hedmark, Rogaland, Østfold, Sogn och Fjordane, Telemark.

Obduktionssvaren kommer att vara klara i veckan.

Norska kennelklubben blir nedringd av oroliga hundägare, skriver NRK.

Hundägare känner stor oro inför dödsfallen

Norska kennelklubbens hemsida slutade fungera och Dog News har aldrig någonsin på 11 år haft så många besökare som nu. Bara igår hade vi över 34 900 besökare på Dognews.se.

Det är inte matförgiftning

I sociala medier förekommer anklagelser mot namngivna foderproducenter. Veterinärinstitutet har ingen information om att dessa uppgifter skulle stämma, tvärtom har det framkommit i undersökningen hos Veterinärinstitutet att hundarna ätit många olika foderprodukter – vilket understryker fallets komplexitet. Foder är bara ett av många olika ”spår” som följs upp, inklusive vatten, svamp, parasiter, bakterier och virus, etc, skriver Veterinärinstitutet på sin sida.

Inget samband mellan EHEC- infektion hos människor och utbrottet hos hundar

Folkhälsoinstitutet och Veterinärinstitutet har övervägt möjligheten till ett samband mellan utbrottet hos hundarna och det pågående utbrottet av EHEC-infektion bland människor. De två utbrotten betraktas som två separata händelser. Hittills finns det inga indikationer på infektion med samma bakterie, och hundhållning förefaller inte som en gemensam nämnare bland människor som har blivit sjuka med EHEC-infektion. Den geografiska fördelningen av patienter i de två utbrotten sammanfaller inte heller.

Vad kan du göra?

  • Låt INTE din hund nosa på andra hundars avföring eller urin
  • Begränsa närkontakt med andra hundar
  • Var uppmärksam på din hunds välmående – kontakta veterinär omedelbart om hunden får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition
  • AniCura Norge uppmanar på sin fb sida att man ska undvika hundutställningar eller andra hundevenemang
  • Boosta din hunds immunförsvar med probiotika dagligen tex Only Good Dog som ger din hund ett bättre immunförsvar

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.