Hundarna Nomi och Lexi drabbades av sjukdomen i Norge

Två helt friska hundar, hundarna Lexi och Nomi insjuknade hastigt av diarré och kräkningar. Om båda två är offer för den ”nya” hundsjukdomen i Norge är det fortfarande för tidigt att säga då provsvar dröjer.

Under tisdagen förra veckan började Lexi få diarré och kräkningar. Det fortsatte på onsdag, och hennes ägare tycker att hon blev ganska dålig, de beslutade att ta henne till veterinären, säger Torstein Holten till NRK.

På torsdagen tog han Lexi till veterinären. Hon behandlades i flera timmar innan familjen fick hem henne på kvällen. De rekommenderades höra av sig och komma tillbaka nästa dag om symptomen fortsatte.

Men när familjen gick upp fredag morgon, låg Lexi död i hallen. Familjen sörjer sin hund som på måndagen sprang en mil och var helt frisk.

Hunden Nomi drabbades av blodiga kräkningar som härjar i Norge

Drama började natten till onsdagen. Då började Nomi kräkas. Först kom bara maten hon ätit upp. Men under dagen började hon kräkas mer och mer ofta. Inom två timmar gick hon från kräkningar normalt till kräkningar av blod, säger ägaren till NRK.

Efter att Nomi började kräkas blod åkte familjen genast till djurkliniken.

Peter Kvalsvik äger två hundar, men bara Nomi hade symtom på sjukdomen.

På kliniken fick hon intravenöst, smärtstillande medicin mot illamående. På torsdag var hunden lyckligtvis i bättre form. Hon är fortfarande slapp och har ingen aptit. Men hon är mycket bättre än hon var.

Det är fortfarande osäkert exakt vilken typ av sjukdom hunden smittades av eller hur hon smittades.

Hunden Milo dog inom 12 timmar efter insjuknandet

Natten till söndag förra veckan vaknade Camilla Hippe och sambon av ljud från vardagsrummet. Deras hund Milo hade haft diarré på flera platser i huset. Han åt ofta mycket gräs och hade en känslig mage, varför familjen inte tänkte så mycket på det. Utan de gick och lade sig igen.

På morgonen började Milo dricka lite vatten, så Camilla trodde att han var på väg att bli bättre. Milo gick och lade sig i hundkorgen. Camilla kontrollerade honom ett par gånger innan hon gick ner och tvättade kläder.


När hon kom upp och kontrollerade Milo lite senare, fanns det inga tecken på liv. Han låg bara där, Camilla ringde sin sambo, som försökte lyfta upp Milo. Då rann det mycket blod ur analen på Milo. Paret var helt chockade.

Paret rusade till veterinären i Hønefoss, där det bekräftades att Milo var död, skriver NRK.

Vad kan du göra?

  • Låt INTE din hund nosa på andra hundars avföring eller urin
  • Begränsa närkontakt med andra hundar
  • Var uppmärksam på din hunds välmående – kontakta veterinär omedelbart om hunden får blodig diarré eller nedsatt allmänkondition
  • AniCura Norge uppmanar på sin fb sida att man ska undvika hundutställningar eller andra hundevenemang
  • Boosta din hunds immunförsvar med probiotika dagligen tex Only Good Dog som ger din hund ett bättre immunförsvar

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.