Låt inte din hund dricka ur vattenpölar eller nosa på hundbajs

Bakterien Providencia alcalifaciens har upptäckts i flera av de hundar som dött och obducerats. Den förekommer normalt hos hundar, men bland de döda hundarna i Norge har halterna varit höga.

Man kan inte säga att bara för att man hitta bakterien så är den orsaken till sjukdomen. För man kan hitta den hos friska hundar också, säger Lotta Gunnarsson på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till TT .

För 13 år sedan var det två liknande mindre utbrott i Norge, år 2005 och 2006. Då dog inte lika många hundar, men händelserna ledde till ett forskningsprojekt där de sparade proverna har tagits fram för att jämföras i den nu pågående undersökningen.

Den tidigare forskningen pekar på att det finns större risker med bakterien på hösten.

– Det är en bakterie som finns i jord och vatten. Och det kan vara omständigheter som gör att det är lättare att de drabbar hundar på hösten än vid andra årstider. Det har varit väldigt mycket regn och översvämningar på flera ställen. Tillsammans med vattentemperaturen skulle det kunna vara en orsak. Men det är spekulation, säger Asle Haukaas, skriver AB.

Låt inte din hund dricka vatten ute eller ur gemensamma vattenskålar som kan finnas utanför restauranger, zooaffärer eller liknande! Tvätta hundens vattenskål och matskål dagligen, helst i diskmaskin!

Andra faror med att hunden dricker vatten ute

Det kan finnas glykol från bilar i vattenpölar

En hund riskerar att dö av 4-7 ml etylenglykol per kilo kroppsvikt, alltså ungefär samma mängd som en tesked. Vi skrev tidigare om Helenas 5 hundar som dog av glykol.

Giardia, en av världens vanligaste inälvsparasiter som kan ställa till ett elände för den hund som drabbas

Cystor av Giardia avges med avföringen från infekterad hund. Dessa cystor är mycket tåliga, bland annat är de resistenta mot flera desinfektionsmedel. De överlever flera månader i fuktigt och sval miljö men är känsliga för värme och uttorkning. Smitta mellan hundar kan spridas via infekterat vatten eller föda men ännu vanligare är förmodligen att smitta tas upp från närmiljön eller från en annan hund. Läs mera om hur du undviker Giardia här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.