Situationen i Norge

Vi valde att översätta en text från Torun Thomassen i Norge, så här upplever hundägare i Norge situationen med information från Mattilsynets sida som grund.

«Situationen i Norge»
«Eftersom det finns några spekulationer, och till och med” skrämmande ”, om situationen i Norge, tänkte jag att jag borde ge en liten uppdatering.
Om vi ​​säger att det är 500.000 hundar i Norge (är inte säker på det exakta antalet) ser vi att:
0,0348% har haft blodig diarré.
0,0112% av dessa kommer från Oslo
0,0054% av dessa kommer från Akershus
0,0086% av hundarna har dött till följd av blodig diarré.
0,0018% av dessa kommer från Oslo.
0,0014% kommer från Akershus


80% av de döda hundarna som har obducerats har haft bakterien Providencia alcalifaciens. Providencia alcalifaciens finns naturligt i jord och vatten.


Mattilsynet säger att de för tillfället inte kan säga med 100% säkerhet att detta är orsaken till symptomen. Men både de och det norska veterinärinstitutet har sagt att detta kan vara en säsongssjukdom och att det kan vara en chans att de inte hittar den exakta orsaken till vad som har hänt med vissa hundar den här månaden.


Mattilsynet säger också att baserat på information från hundägare som har mer än en hund har de sett att i många fall bara en hund i hushållet drabbas. De säger att chansen att detta är en mycket smittsam sjukdom är ganska liten.


Anledningen till att siffrorna är så ”höga” i Oslo och Akershus är att vi under sensommaren och början av hösten har haft enorma nederbörd och översvämningar. Översvämningar leder ofta till föroreningar och tillväxt av bakterier.
Mattilsynet säger att det är viktigt att komma ihåg att diarré (även blodig) är vanliga symtom hos hundar. Så att varje rapport om sjuka hundar (0,0348%) inte nödvändigtvis orsakas av samma sak. Man måste bara vänta och se tiden an för att se vad testerna visar.


Mattilsynet har öppnat upp för många hundaktiviteter igen och lämnat det upp till varje ägare att bestämma om de kommer att delta eller inte.
Så baserat på dessa siffror är det en större chans att din hund kommer att smittas av kennelhosta än den ”sjukdomen” vi har sett i Norge den senaste månaden.
Jag hoppas att detta kommer att få ett slut på ”skrämmande” och falska rykten om att norska hundar eller hundar som har besökt Norge är lika dödliga som pesten »

Text: Torun Thomassen

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #sjukahundar #smittsamsjukdom #parvovirus #giardia #veterinärinstitutet #Providenciaalcalifaciens

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.