Baka julkakor till hunden – Så får de fyrbenta en fröjdefull jul

En av årets mest älskade storhelger närmar sig och för många har förberedelserna redan satt igång. Många djurägare köper julklappar till sina pälsklädda familjevänner, men det finns många andra saker man kan göra för att inkludera dem i julfirandet. FirstVet har därför samlat tips och tricks för att även djuren ska få en riktigt god jul.

– Julen är en speciell tid för många och många köper godis eller leksaker för att aktivera djuren. Men det finns många aktiviteter som inte kostar något som gör julen till en speciell stund mellan djur och djurägare.Ett tips är till exempel att baka djuranpassade julkakor. Håll bara koll på vilket foderämnen just din katt eller hund tål och anpassa recepten därefter. Det kan vara roligt att använda sig av kakorna i lekar för att sysselsätta hunden inför julens alla besök av nära och kära. Tänk dock på att de bör äta dessa godsaker i små mängder, annars finns det en risk att magen reagerar negativt, säger Caroline Caldemar, leg. veterinär på FirstVet.

Så bakar du julkakor till din hund eller katt

Ta burkmat av ett foder som ditt djur kan äta. Är hunden eller katten allergisk eller står på specialkost finns det ofta anpassad burkmat för dessa att köpa på klinik eller i djuraffär. Tillsätt lite vatten så att det blir en smet. Bred sedan ut ett tunt lager på en bakplåt. Baka på låg värme i ugnen. Låt luckan stå på glänt med hjälp av exempelvis en träslev under tiden för att släppa ut fukt. Ta ut plåten när smeten har stelnat lite. Tryck sedan ut kakor med hjälp av exempelvis pepparkaksformar eller kakformar formade som ben eller små fiskar. Sätt in dem i ugnen igen och baka till dess att de får en lagom konsistens. Tänk på att låta kakorna svalna helt innan bjudning.

Lek kurragömma med hunden

Förutom kakor och god mat kan det under jul också vara roligt att samlas runt en lek. Kurragömma är en lek som kräver minst två personer. Den ena kan hålla hunden samtidigt som den andra personen kan locka vovven med godis eller favoritleksaken. När hunden har fullt fokus på personen med godiset eller leksaken ska samma person sedan gå och gömma sig. Släpp då hunden som får leta upp personen. Bjud sedan på godiset eller lek med leksaken när den hittat rätt. Börja med ett lätt gömställe för att sedan sakta öka svårighetsgraden.

Utmana med en godislek

Lägg hundgodis i en kartong eller en toarulle. Stäng ändarna och låt hunden klura ut hur den får ut godiset. Ha hunden under uppsikt så att den inte får i sig kartongbitar. Ett annat alternativ är att lägga godis i en tom petflaska. Låt sedan din vovve försöka få ut godiset genom att rulla flaskan på golvet.

För mer tips och råd kring hur du kan fira jul på bästa sätt med ditt husdjur, besök FirstVets specialsajt om jul med husdjur klicka här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #jul #julensfaror #firstvet

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.