POLISEN VARNAR för bedragare vid hundköp

Foto: Unshplash

Mikael Ahrtzing, utredare vid bedrägericentrum för polisregion Nord, varnar för bedragare vid hundköp, kontakta alltid Svenska kennelklubben innan du betalar några pengar till potentiella uppfödare eller säljare av hundvalpar.

Bara de senaste månaderna har han tagit emot flera anmälningar om bedrägerier med hundar.

– Så fort det är något som blir populärt, som nu att många vill köpa hund, så kommer det bedragare som ser möjligheter att lura folk på pengar. När det dyker upp en trend uppstår det alltid mer eller mindre sofistikerade bedrägerimetoder, säger Mikael Ahrtzing, till AB.

En familj hade länge önskat sig en shih-poo, en korsning mellan shih tzu och pudel och hittade en annons på Blocket. Äntligen skulle drömvalpen bli deras. Handpenningen på 3000 kronor betalades, hotell bokades inför den 65 mil långa resan till Karlstad för att hämta hem den lilla underbara valpen. De kom överens med säljaren att de skulle betala resten av de 15 000 kronorna vid leverans.

Ödehus

Väl framme vid adressen där valpen skulle hämtas möttes paret av ett ödehus med oklippta gräsmattor och igenbommat hus. De fick ingen mera kontakt med säljaren och ringde polisen. Numret visade sig gå till en kontanttelefon och de gick upp för paret att de hade blivit lurade, de fick åka hem 5000 kronor fattigare och utan hundvalp.

Utbudet av olagliga hundar ökar i takt med efterfrågan, men det finns några saker du bör tänka på när du bestämt dig för att skaffa hund. Hör länsveterinär och avdelningschef på länsstyrelsen i klippet här.

  • Köp inte en hund som kommer från en undermålig miljö.
  • Köp inte en hund som inte är helt frisk.
  • Kräv ID-handlingar och veterinärbesiktningsintyg före köpet.
  • Tala med besiktigande veterinär angående frågor kring besiktningen.
  • Hunden skall vara korrekt vaccinerad mot infektion med parvovirus samt mot sjukdomarna HCC och valpsjuka.
  • Den som köper en hund från utlandet ska kontrollera att Jordbruksverkets regler för införsel av hund till Sverige är uppfyllda.

Källa: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #polisen #bedragare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.