Veterinären: Gatuhundar utsätts för psykiskt lidande då de tas in till Sverige

Foto: privat

Jordbruksverket påpekar att man bör tänka en extra gång innan man importerar hundar som bott på gatan i ett land med rabies. Jordbruksverket avråder från att köpa gatuhundar eftersom de är riskdjur!

Det finns många stora organisationer som tar in gatuhundar från Rumänien och andra riskländer. Myndigheter i Sverige har fått indikationer på att det inte alltid handlar om gatuhundar utan om hundar som föds upp för den svenska marknaden. Hundarna kostar runt sju tusen kronor att köpa i Sverige.

Ofta problem i de nya familjerna

Många hundar rymmer redan vid ankomsten och andra hundar blir ”vandringspokaler”, berättar en veterinär till SVT.

Länsstyrelsen har fått avliva införda gatuhundar för att de varit så psykiskt instabila.

I augusti i år kom det in 36 hundar från Rumänien, en av dessa hundar rymde direkt och då de till sist lyckades fånga in hunden bet den personen som fångade in den. Det hela slutade med att Jordbruksverket beslöt att avliva hunden. Alla dessa hundar är nu placerade i nya hem runt om i Sverige. Familjerna tror att de gör en god gärning, men det kan sluta i katastrof för hunden.

Misstanke om felaktiga dokument

Det fanns också en misstanke om att passen inte var korrekta, hundarna var chipmärkta den 1/8, rabiesvaccinerade den 2/8 och passet utfärdat den 15/8. Man kan ju undra över varför hundarna togs till veterinär vid 3 olika tillfällen för något som i Sverige utförs samtidigt?!

Avråder från att ta hand om gatuhund

Sveriges veterinärmedicinska anstalt varnar för riskerna med att adoptera gatuhundar och Jordbruksverket avråder från att importera gatuhundar på grund av smittorisken. Länsveterinär Helen Haaranen Loor på länsstyrelsen avråder också, av en annan anledning.

Köp INTE gatuhundar! Du vet inte vad du får. Du tar in en hund som kanske har varit med om oerhörda trauman. Du utsätter den för en transport för omplacering. Det är att utsätta den för ett psykiskt lidande, skriver SVT.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #rabies #rumänien

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

5 svar på Veterinären: Gatuhundar utsätts för psykiskt lidande då de tas in till Sverige

 1. Carina isaksson skriver:

  O

 2. Inkeri Kovanen skriver:

  Vilken vetenskaplig forskning och statistik är underlag för påståendena i artikeln? Hur många importerade hemlösa hundar har rymt? Det är människornas fel, när en hund rymmer och även många svenskfödda rashundar är på rymmen varje dag. Hur många importerade hemlösa hundar har avlivats p.g.a. aggressivitet eller sjukdom? Hur många svenskfödda hundar har avlivats av samma skäl? Många (de flesta?) av gatuhundarna får ett lyckligt liv i Sverige. Jag anser att man gör en god gärning när man adopterar en hemlös hund som annars skulle leva i misär. Mina två adopterade hundar från Rumänien och Ryssland har gett mig så mycket glädje och jag ångrar inte att jag har öppnat både mitt hjärta och mitt hem för dem.

 3. Pia Schröder skriver:

  Bäste Inkeri, vi får hoppas att ingen lägger ner pengar på vetenskaplig forskning när det gäller gatuhundar. Använd sunt förnuft vilken artikeln står för

 4. Björn Johansson skriver:

  Sunt förnuft bör grundas i fakta och statistik. På 40 år har 2 människor behandlats för rabies i Sverige. En efter att ha rest till Indien och en annan efter att ha rest till Thailand. WHO bedömmer att EU är rabiesfritt vad gäller hundar. Vilda djur finns på vissa håll med rabies men då framförallt fladdermöss. Den risken finns dock tyvärr i Sverige då det endast är marklevande djur som anses vara rabiesfria i Sverige. Alltså att en fladdermus flyger omkring i Sverige och bär på Rabies är fullt möjligt. Smittskyddsenheten på Jordbruksverket meddelar dessutom att det finns inget fall i Sverige där en hund har påträffats med rabies eller där Jordbruksverket har avlivat en hund efter misstanke om rabies och därefter funnit att hunden varit infekterad. Med det sagt är det rent av skrämselpropaganda hundrasism som förs av landets myndigheter och delvis många veterinärer för att minska införseln av hundar. Är helt galet att avlivning kan ske men denna fakta och statistik i ryggen. Men kanske är myndigheterna intresserade av att gå SKK:s ärende. Har blivit oerhört populärt att adoptera och rädda ett djur istället för att stödja aveln i Sverige vilket jag personligen tycker är oerhört glädjande.
  För att ge lite perspektiv på saken så tycker jag att självmord och psykisk ohälsa borde få mer publicitet och uppmärksamhet i Sverige. Om Rabies dödar kanske 2 människor på 40 år tog ungefär 1300 människor sitt liv under 2018.
  Med detta sagt vill jag verkligen understryka att Rabies inte är en sjukdom jag skulle önska någon djur eller människa och det är oerhört bra att djur som importeras uppfyller alla krav på införsel. Men som tidigare skribent så önskar även jag sunt förnuft.

 5. Annika skriver:

  Det verkar vara ett väldigt känsligt ämne detta tyvärr. Folk har väldigt många åsikter som vädras hej vilt. Tycker det är lite orättvist att skriva en sådan artikel när det finns flera organisationer som är väldigt seriösa och levererar fullt friska hundar som ofta är de allra trevligaste individerna som bara söker kärlek och omtanke och ger tusenfalt tillbaka när de anpassat sig. Transporterna går till på olika sätt oxå. Alla har inte hundar instängda i små bilar i flera dagar utan luftkonditionering och platser där man rastar, sover över (i hus, ej bil), reser med båt i hytt (ej bil) mm.
  Smuggelhundar och oärliga organisationer kommer tyvärr alltid finnas men här dras alla ner i smutsen vilket jag tycker är synd. Det är oftast en god gärning att ta sig an en rescue-hund och ge den det bästa livet utan något allvarligt lidande för hunden.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.