Tips för att undvika hundslagsmål och bitskador

Nästan var tredje hund har någon gång blivit biten av en annan hund eller hamnat i slagsmål. Det visar en undersökning som Agria Djurförsäkring låtit göra. Det är en obehaglig upplevelse för både hundar och hundägare, som i många fall innebär att hunden behöver akut veterinärvård.

Undersökningen visar att 27 procent av hundägarna hamnat i en situation där deras hund råkat i slagsmål och blivit biten av en annan hund. Bråk kan uppstå i hemmetmellan hundar som känner varandra, men som hamnar i en situation där de plötsligt exempelvis konkurrerar om ett ben, mat eller blir trängda. Ett annat vanligt scenario är att en kopplad hund blir biten av en okänd, lös hund eller biten vid ett möte i hundrastgården.

– Att uppleva ett slagsmål är ett stort trauma för både hundar och hundägare. De flesta bitskadade hundar får vård, repar sig och blir friska, medan ett par procent avlider av skadorna, säger Agnes Fabricius, vd, Agria Djurförsäkring.

Tips för att undvika hundslagsmål och bitskador

– Håll din hund kopplad och låt den inte springa fram till okända hundar.

– Välj hundkompisar med omsorg.

– Hundar har inget behov av att mingla med okända hundar utan nöjer sig ofta med några trygga hundvänner att leka med då och då.

– Släpp inte in hunden i rastgårdar med okända hundar utan att först ta reda på mer om hundarna.

– Är en lös hund på väg att attackera din hund? Ställ dig bredbent som en sköld framför din hund och prova att skrämma bort hunden med din röst och ditt kroppspråk. En liten hund lyfter du lugnt upp i famnen för att skydda.

– Plocka undan matskålar, hundleksaker och ben vid hundbesök i hemmet.Separera hundar som utfodras samtidigt.

– Socialisera hunden ordentligt när den är valp genom att låta den träffa andra trevliga och lugna hundar. Då blir den trygg i sitt hundspråk vilket minskar risken att hamna i konflikter.

Veterinärbesök ofta nödvändigt efter ett hundbett

Graden av skada varierar beroende på var bettet tar. Riktigt illa kan det gå om en stor hund attackerar en mindre hund i hals eller nacke, med livshotande skador som följd. Ett bitsår måste ofta sys och dräneras av veterinär. Ofta kombineras behandlingen med en antibiotikakur och instruktioner om sårvård under rehabiliteringen.

Agrias hundförsäkring ersätter för bitskador. Men tänk på att ta den andra hundägarens kontaktuppgifter eftersom det råder strikt hundägaransvar. Ta hundägarens namn, personnummer, adress och telefonnummer. Det kan hjälpa dig att få ersättning för veterinärvårdskostnader så du slipper använda din egen försäkring.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.