SE UPP: Dubbelt så många insmugglade hundvalpar

Sedan coronapandemins början då intresset för att köpa hund ökade, har Tullverket registrerat dubbelt så stort antal smuggelhundar till Sverige jämfört med förra året.

Intresset för att köpa hundvalp har påverkat hundaveln i Sverige, Svenska kennelklubben har sett en ökning av nyregistrerade hundvalpar med 10%. Men eftersom inte de svenska hundvalparna räcker till i efterfrågan på valp så har även smugglingen av hundvalpar skjutit i höjden.

Smuggelhundar förs hit under hemska förhållanden. Och sjukdomar kan föras in med hundarna, du har svårt att veta att pappren är godkända, säger Hans Rosenberg, på SKK i Nyhetsmorgon.

Så undviker du att köpa en smuggelhund

Köp en hundvalp via Svenska kennelklubben köpahund.se Ha TÅLAMOD, VÄNTA tills det finns en valp ledig, valpen lever i ca 10-15 år det är inget som du ska rusa iväg och köpa första bästa valp du hittar på Blocket!

Det är straffbart att köpa en insmugglad hund och hunden räknas som insmugglad om den inte uppfyller införselkraven till Sverige oavsett om detta skett medvetet eller omedvetet.

Många köpare är ovetande om att de har blivit lurade ända tills de besöker veterinären för första gången och blir tillfrågade om var hunden kommer ifrån och vilka papper som finns, skriver länsstyrelsen som nu vill varna för riskerna med rabies, en  dödlig sjukdom som inte finns i Sverige men där risken för spridning ökar med införsel av smuggelhundar.

Jordbruksverket ger tips och råd om vad man ska tänka på för att undvika att köpa en smuggelhund:

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

Begär att få träffa valpens mamma i hemmet. Många smugglade hundar säljs via mellanhänder och utan att du får se hunden i hemmiljön.

Om valpen är född i Sverige så ska mamman vara registrerad i det centrala hundregistret. Begär att få se registreringen av mamman som bevis.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. Många mellanhänder anger bara mobilnummer till ett betalkort, och ett förnamn. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst sju dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär. Många smugglade hundar säljs ovaccinerade och insjuknar snabbt efter köpet.

Andra har diarré redan vid leveransen. Köp inte en hund som inte är helt frisk!

Det är olagligt att sälja valpar innan de nått åtta veckors ålder. Om valpen tas för tidigt från sin mamma kan den få beteendeproblem.

Från alla länder förutom Norge är ett djur som är yngre än 15 veckor infört illegalt. Detta eftersom en rabiesvaccination tidigast kan ges vid 12 veckors ålder och det måste ha gått en väntetid på 21 dagar från länder med de lägsta kraven.

Om säljaren säger att hunden har en stamtavla men att du ska få den senare, så finns det sällan varken en kennel eller någon stamtavla. Begär att få stamtavlan samtidigt som hunden.

Det är förbjudet att kupera öron och svans på hundar i Sverige. En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige.

Hundar över fyra månader ska vara id-märkta. Om hunden anges vara chipmärkt ska intyg om märkningen följa med vid köpet. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Låt inte säljaren lura dig att det är fult att begära korrekta handlingar, eller att det är att misstro säljaren. Det är självklart för alla seriösa försäljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Ofta är det mindre hundar som chihuahua, pomeranian, mops och fransk bulldog som smugglas till Sverige och säljs över nätet.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #smuggelhund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.