Sökhund ska hitta vattenläckor

Foto: Tjörns kommun

Med hjälp av en sökhund ska läckor i vattenledningsnätet kunna hittas, i vissa fall troligen både miljövänligare och snabbare än med vanliga metoder.

Tjörn är först i landet att delta i detta pilotprojekt där vattenläckor identifieras med hjälp av en sökhund. Det är Susanne Kihl på Hundägarservice-Specialsök som arbetar med olika tjänstehundar som specialutbildar sin hund att söka efter vattenläckor.
– Jag tänkte att jag skulle hitta något som ingen annan gör och kom på att vattenläckor borde gå att söka fram med hund. Jag kontaktade Tjörns kommuns va-avdelning för att se om vi kunde göra ett gemensamt projekt för att få träning för hunden, säger Susanne Kihl.

Och gensvaret från Tjörns kommun lät inte vänta på sig.
– Jag tände på det direkt, det är ju fantastiskt bra om det fungerar, säger David Andersson, avdelningschef VA, Tjörns kommun.

Testprojektet har pågått i några månader och så snart som Susanne känner sig säker på att hunden har den träffsäkerhet som är fullgod kommer projektet att övergå till att bli ett mer reguljärt verktyg för att söka av vattenledningsnätet, tillsammans med andra verktyg och digitala metoder, skriver Tjörns Kommun på sin hemsida.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.