Australiska labradoodlen populär i Finland

Foto: Pixabay

En australisk labradoodle är en korsning av labrador, pudel och cockerspaniel. I Finland verkar inte de ”populära” blandraserna kosta ”mer än” 35-40 tusen kronor, lite billigare än blandisarna i Sverige….

I Finland har blandrasen australiska labradoodlen blivit enormt populär, med egen ”rasklubb” och hundarna registreras hos någon av de tre erkända internationella rasorganisationerna (WALA, ALAEU och ALAA) samt följa takorganisationens etiska regler. Föreningen Australian labradoodle har 13 uppfödare som medlemmar, i Finland. Hundarna finns i 3 olika storlekar och ordförande på föreningen Australian labradoodle hävdar att rasen är mindre allergiframkallande än andra raser trots att hon medger att inga sådana belägg finns för att detta är sant.

Pudel minst allergivänlig hundras

Testerna visar att samtliga hundar släpper ifrån sig allergi- och astmaframkallande ämnet Can F1. Något som var förvånande var att pudeln som har räknats till mest allergivänlig var den ras som släppte ifrån sig mest! Lägsta nivåerna släppte labrador retrievers ifrån sig.

Finns det hundraser för allergiker?

Tyvärr finns det inga hundar eller hundraser som är helt allergifria. Hur allergivänlig en hund är, skiljer sig mer mellan individuella28 hundar, än mellan hundraser. Det sambandet har man sett i flera internationella vetenskapliga studier på allergenet Can f 1. Därför kan det hända att du tål en specifik hund men inte en annan hund av samma ras. 

Att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga stämmer inte. Forskning visar nämligen att allergivänlighet skiljer sig mer mellan individuella hundar än mellan hela raser.

Det finns många teorier kring vilka hundraser som är allergivänliga och därför skulle passa en allergiker bättre. Men tyvärr tycks allergivänliga hundraser vara en myt. Ett flertal internationella vetenskapliga studier visar att allergennivåerna, alltså hur allergiframkallande en hund är, skiljer sig mycket mer mellan individuella hundar än mellan raser. En allergiker kan alltså ha en hund hemma utan att märka av sin allergi, men få en allergisk reaktion när han/hon träffar grannens hund, trots att båda hundarna är av samma ras.

Forskning om allergivänliga raser

År 2012 publicerades en omfattande holländsk forskningsstudie i den prestigefulla allergitidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology, som undersökte tesen att vissa hundraser skulle vara särskilt allergivänliga. I studien testades en stor mängd hundar av olika raser, bland annat labrador, pudel och spansk vattenhund, samt en kontrollgrupp med hundar av olika raser och blandraser. Sammanlagt testades 356 stycken hundar, skriver Allergenius.Barnläkaren och professorn Catarina Almqvist Malmros säger att det är vanligt att familjer väljer vissa hundraser som de tror ska vara bättre för att undvika allergier, skriver Sveriges radio.

Men det finns inget vetenskapligt stöd för allergivänliga hundar. 

Referens: Fall T. et al. “Dog characteristics and future risk of asthma in children growing up with dogs”. Scientific Reports 15 november 2018. Doi: 10.1038/s41598-018-35245-2.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.