Så här undviker du hundarnas sommarfaror

Foto: Agria pressmeddelande

För att få en riktigt skön sommar tillsammans gäller det att väl förberedd och ha koll på hundarnas vanligaste sommarfaror, men också att veta var hunden kan få vård vid behov då flera smådjurskliniker i landet flaggar för begränsade öppettider. Agria Vårdguide erbjuder digital veterinärvårdsrådgivning dygnet-runt i semestertider. Här bjuder Patrik Olsson på Agria Djurförsäkring på några fina sommartips.

– Det gäller att ligga steget före hunden för att undvika tråkiga situationer. Utöver det är mina bästa sommartips att förbereda sommaren med ett uppdaterat husdjursapotek och att registrera sig i en digital veterinärapp, säger Patrik Olsson, affärsområdeschef sällskapsdjur, på Agria Djurförsäkring.

Se upp med de vanligaste sommarfarorna:

1. Värmeslag

De flesta vet att hunden inte ska lämnas i en parkerad bil under varma dagar, ändå inträffar det varje sommar att hundar drabbas av värmeslag som i värsta fall kan leda till döden.  Med en utetemperatur på 20-22 grader stiger värmen snabbt till 85 grader i bilen. Symtom kan vara vinglighet, hög kroppstemperatur, påverkad andning och förvirring. Lägg våta handdukar på hunden, inte iskallt vatten, eller duscha den i ljummet vatten och erbjud den vatten att dricka. Kontakta veterinären om hunden är medtagen.

2. Huggormar

Ormbett kan vara mycket farligt för hunden. Ormens gift angriper blodkroppar och vävnader, påverkar hjärtat, kan skada njurar och lever. Symtomen är svullnad i den bitna kroppsdelen, hunden blir trött och har ont. Håll en biten hund i stillhet, bär den helst och kontakta veterinär omgående.

3. Getingstick

Ett getingstick är oftast ofarligt. Hunden kan få en rodnad, blir svullen och lite öm. Ta bort gadden om den är kvar, men kläm inte. Smärtlindra med en kylklamp inlindad i en handduk. Angrepp från aggressiva jordgetingar kan bli allvarliga och medföra en allergisk reaktion.

4. Skärsår

Sönderslagna flaskor eller andra vassa kanter som döljs i naturen kan ge hunden otäcka sår. Vissa sårskador behöver sys inom 6-8 timmar. Rengör genom att spola med koksalt så fort som möjligt, sätt på bandage och gärna en krage för att undvika att hunden slickar på såret.

5. Grill- och picknickrester

Ge inte hunden överblivna grillrester, särskilt inte majskolvar. Symtom på att hunden har fått i sig något olämpligt kan vara att den börjar kräkas, får diarré, dricker och äter dåligt.

6. Algförgiftning

Är hunden orolig, darrar, kräks och vinglar efter strandutflykten? Om den har druckit eller badat kan den drabbas av algförgiftning. Algblommande vatten är mycket farligt för hunden och får den i sig algtoxiner kan det leda till döden eller inom en timme. Kontakta omedelbart veterinär om du misstänker algförgiftning.

7. Fukteksem och vattensvans

Glöm inte att torka hunden torr efter bad för att undvika hudproblem som fukteksem och vattensvans. Eksemen ger en röd, varig, ömmande fläck på huden. Behandla genom att raka rent kring infektionen, tvätta med sårrengöring och badda med ett desinficerande medel ett par gånger om dagen. Vattensvans kan uppstå när hunden blir kall om bakdelen. Det är en inflammation i svansen som går över med värme, vila och antiinflammatorisk behandling.

8. Fästingar

Vissa fästingar kan smitta hunden med borrelia och anaplasma. Sök igenom hundens päls dagligen och ta bort fästingen direkt. Symtom på fästingöverförda sjukdomar kan vara hälta, feber, trötthet, nedsatt aptit och ovillighet att röra sig. Förbered hunden med ett bra fästingmedel.

Agria Vårdguide

Via appen Agria Vårdguide får djurägare hjälp med digital veterinärvårdsrådgivning. Många enklare skador kan behandlas av djurägaren i hemmet, men vid behov hjälper Agria till att boka en tid för veterinärbesök på en fysisk klinik.  Mellan den 14 juni-31 augusti erbjuder Agria Vårdguide dygnet-runt-öppet för att även kunna hjälpa hundägare under natten vid behov.

Att ladda hundapoteket med inför semestern:

  • Koksaltlösning för sårtvätt och ögonsköljning
  • Bomull
  • Gasbindor
  • Självhäftande lindor
  • Sterila kompresser
  • Plåsterrullar att låsa bandage med
  • Sax
  • Febertermometer (normaltemp 38-39 grader)
  • Pincett
  • Klotång

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.