Högdräktig tik dog med valparna i magen – veterinären höll helgstängt

Foto: Unsplash

Veterinärbristen kan leda till omfattande konsekvenser för djurägare i sommar. Det gjorde det för tiken Freja som dog med hela sin valpkull i magen.

I slutskedet av dräktigheten hände något som gjorde Freja akut sjuk – men specialistdjursjukhuset Strömsholm som ligger 20 minuter bort har helgstängt under sommaren på grund av den brist på veterinärer som råder i landet. Freja och kullen med minst 11-12 valpar dog i hennes mage. 

– Jag lyssnade på hjärtljuden på min hund. De bara la av. Sen lyssnade jag på hjärtljuden på valparna, tills de tystnade, säger uppfödaren Eva Åkerlund, till SVT.

Vi rekommenderar att alla hundägare håller koll på vilken veterinär som har jour dygnet runt, spara telefonnummer och information i mobilen ifall olyckan är framme.

Flera djursjukhus har aviserat att de minskar sina öppettider under sommaren. Konsekvenserna kan bli omfattande för djur och djurägare. Utöver längre väntetider kan avlivning bli det enda alternativ veterinärer har att erbjuda svårt sjuka djur om inte avancerad sjukhusvård finns att tillgå. I en skrivelse till Näringsdepartementet redogör Jordbruksverket för det allvarliga läget, och behovet av åtgärder för att minska de negativa konsekvenserna.

Det finns en stor och befogad oro inför sommaren kring den veterinära tillgängligheten i Sverige. Flera djursjukhus begränsar sina öppettider under kvällar och helger eller stänger verksamheter helt. Situationen har framförallt uppstått som en konsekvens av bristen på veterinärer.

Drabbar djur och djurägare

– I slutändan riskerar detta att drabba enskilda djurägare och djur. I praktiken kan det handla om att djur måste avlivas, för att bespara djuren onödigt lidande – trots att avancerad sjukvård hade varit möjligt om denna hade funnits att tillgå på djursjukhus, säger Annett Kjellberg, avdelningschef på Djuravdelningen.

Ökad stress för personal

Till detta kommer arbetsmiljöaspekter med den ökade stress det innebär för veterinärer. Det handlar både om ökat tryck och efterfrågan mot de aktörer som har öppet, liksom stressen att i vissa sjukdomsfall enbart kunna erbjuda avlivning i en situation man annars inte överväger det.

Källa: Jordbruksverket pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.