Då hunden badar – SE UPP för saltvattenförgiftning och vattenförgiftning hos hund

Foto: pixabay

Jen Walsh, från USA fick en chock då hon lekte med sin tvååriga schanuzer Hanz, och kastade pinnar åt honom i vattnet. Hanz älskade leken och simmade glatt ut för att hämta pinnar och bollar i vattnet.  

Efter en och en halv timmes lek slutade hunden skaka av sig vattnet då den kom iland med leksaken, den såg slö ut och kissade mängder. Till sist föll hunden plötsligt ihop och verkade må mycket dåligt. Trots att ägarna åkte i ilfart till veterinären fanns det inget de kunde göra för att rädda hunden, han var redan död.

Hunden Hanz hade drabbats av en vattenförgiftning, även känt som hyponatremi.

Hunden hade fått i sig alldeles för mycket vatten när han hade hämtat pinnarna och simmat in till sin ägare – med munnen öppen. Eftersom Hanz hade fått så mycket vätska i sig hade salthalterna i hans blod sjunkit, vilket kallas hyponatremi, och orsakat hans död.

Vattenförgiftning dödar flera hundar varje år. Även om om det inte är jättevanligt är det bra det att känna till att det kan hända och i vilka situationer risken är extra stor.

Tillståndet orsakas av ett överdrivet vätskeintag, vilket gör att kroppen förlorar natrium.

Det gör att kroppens celler börjar fyllas med vatten och sväller. Om celler i hjärnan sväller påverkar det hjärnan och centrala nervsystemet, vilket tyvärr kan leda till att hunden dör.

Saltvattenförgiftning

Hundar går ibland och dricker saltvatten i strandkanten eller får i sig det när de badar. Dricker de större mängder kan de bli förgiftade.

Det vanligaste tecknet på saltförgiftning är kräkningar och kraftigt ökad törst. Därefter kan man se skakningar och kramper, diarré, trötthet och i grava fall medvetslöshet.

Kontakta omedelbart veterinär om din hund får något av dessa symptom. Lindrig saltförgiftning kan behandlas som andra mindre komplicerade orsaker till kräkningar och diarré.

Tänk på att inte ge hunden stora mängder vatten på en gång, även om han eller hon är törstig. För mycket vätska i kroppen i dessa fall kan leda till vätskeutträde till hjärnhinnor och hjärnvävnad, vilket ger ett livsfarligt hjärnödem.

Symtom

Letargi
Svaghet
Förvirring
Illamående / kräkningar
Kramper
Slöhet
Koma

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.