Algförgiftning, vattensvans, saltförgiftning och drunkning: Vanligaste farorna i vattnet för hunden

Foto: pixabay

Under sommaren blir det ofta mycket lek i vattnet, inte minst för djuren. Trots att det både kan vara kul och svalkande med bad kan det också leda till en del komplikationer. Vattensvans och algförgiftning är ett par av de problem som våra fyrbenta vänner kan stöta på. FirstVets veterinär redogör här för vanligt förekommande vattenrelaterade problem, men också vad du kan göra för att förebygga dem.

– Hur roligt din hund än tycker att det är att bada och leka i vattnet är det bra att vara medveten om de faror som vattenlek kan medföra. Som hundägare är det viktigt att ständigt att ha hunden under uppsikt när man befinner sig vid vatten. Det kan också vara bra att kontrollera vattnets kvalitet inför en badutflykt. Information om detta hittar du bland annat hos Havs- och vattenmyndigheten och SMHI, säger Lena Rubin, leg. veterinär på FirstVet.

Algförgiftning

Vid algblomning kan det ibland bildas gift i vattnet. Om en hund badar eller dricker av vattnet finns det en risk att den drabbas av algförgiftning. Detta är ett livshotande tillstånd. I värsta fall kan förgiftningen leda till döden, ibland så nära inpå som en timme efter bad. Symptomen kan variera men inledningsvis är oro, darrighet och kräkningar vanliga symptom. Hunden kan senare bli svag och vinglig, få bleka slemhinnor, få andningssvårigheter och utveckla kramper. Slutligen kan den ramla omkull och hamna i koma. För att förebygga att hunden drabbas av algförgiftning är det bra att kontrollera badvattnets kvalitet.

Om du misstänker att hunden har badat i förgiftat vatten bör du omedelbart söka upp närmaste veterinär. Eftersom varje minut är viktigt kan det vara bra att ringa till veterinären och meddela att ni är på väg så de kan förbereda behandlingen. Skölj om möjligt snabbt av hunden med rent vatten för att skölja bort giftet från pälsen. Se också till att djuret inte slickar sig på pälsen, då det kan leda till att den får i sig mer gift. Ytterligare ett tips är att själv använda handskar och sätta en halskrage på hunden.

Vattensvans

Om en hund blir nedkyld när den badar eller är ute länge i regnigt väder kan den drabbas av vattensvans. Troligtvis är orsaken inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när bakdelen blivit för kall. Vid vattensvans hänger svansen rakt ner. Hunden kan ha mycket ont och vara rädd om sin bakdel. Ofta går det över inom några dagar men i vissa fall kan det ta upp till en vecka. Om djuret drabbats av vattensvans bör den vila och hållas varm och torr. Veterinär bör dock kontaktas om hunden har mycket ont eller om det inte gått över på några dagar. För att förebygga vattensvans är det viktigt att torka hunden ordentligt om den badat i kallt vatten eller varit ute länge i kallt regn. Se till att den är varm och torr och lägg gärna ett värmande täcke på hunden om den blivit nedkyld. Det här är FirstVet FirstVet är världens första veterinärtjänst via videosamtal där djurägare enkelt kan få trygga råd från legitimerade veterinärer. Tjänsten grundades i Sverige 2016 och har hjälpt över 100 000 djur.

Drunkning

Trots att hundar vanligen är duktiga simmare drunknar ett trettiotal hundar i Sverige årligen. Om en hund ramlar ner i vattnet simmar den så länge den orkar men blir så småningom uttröttad. Drabbas den av panik blir den utmattad mycket snabbt. Om djuret får ner vatten i lungorna är det viktigt att agera mycket snabbt. Små hundar hålls upp och ner i bakbenen så att vattnet kan rinna ut. Om hunden är stor läggs den på sida med huvudet och halsen lägre än bålen, så att vatten kan rinna ut. Dra fram tungan för att kontrollera att luftvägarna är fria. Om hunden inte andas måste hjärt-lungräddning ges. Kontakta veterinären för instruktioner om vilka åtgärder du själv bör vidta innan du transporterar hunden till kliniken men också vad du ska tänka på under transporten.

Det finns flera saker som man som husse eller matte kan göra för att förebygga drunkning. Använd alltid flytväst om hunden befinner sig på en båt eller en brygga. Hjälp den ombord på och av båten. Ha alltid hunden under uppsikt när den befinner sig i närheten av vatten.

Saltvatten

Om en hund dricker stora mängder saltvatten kan den drabbas av saltförgiftning. Om den endast kräks någon gång eller är opåverkad bör magen vila från mat och vatten under ett par timmar. Fortsätter hunden att kräkas eller får nedsatt allmäntillstånd bör veterinär uppsökas. Vätskebehandling kan då bli nödvändigt. Symptom på allvarlig saltförgiftning kan vara kontinuerliga kräkningar, nedsatt allmäntillstånd, diarré, stelhet, kramper och koma.

För att läsa om samtliga vattenfaror, besök firstvet.se

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.