SE UPP: Vanlig fästingsmitta hos hundar

Foto: pixabay

Hundar smittas sällan av TBE och Borrelia, däremot smittas de oftare av fästingsjukdomen anaplasma.

Infektion hos hund med bakterien Anaplasma phagocytophilum är vanligt i Sverige, men infektionen orsakar oftast inga symtom. Om symtom uppstår är de milda. I de fall behandling ändå bedöms vara av värde för djurets välmående så ses ett mycket snabbt tillfrisknande (en till två dagar). Kronisk sjukdom eller återkommande besvär förväntas inte och dödsfall till följd av infektionen har inte setts hos hund. 

Smitta

Anaplasmos orsakas av bakterien Anaplasma phagocytophilum. Smittöverföring från fästingen sker oftast efter att fästingen sugit blod under ett till två dygn.

Dog News läsare skriver:

En av min uppfödning höll på att dö pga anaplasma o är fortfarande inte frisk. Fick ligga med intensivvård i flera dygn. Har även haft en egen hund som blev mycket dålig pga anaplasma på 90 talet.

Jag har tyvärr sett dödsfall hos hund p g a denna smitta! Milda symtom i början, ja, så milda att man inte förstod. När infektionen gått över i ett kroniskt stadium (enl. veterinär) visade sig extrem ljud- och ljuskänslighet och, till slut, helt förlorad livslust.
Så, Anaplasma (eller Ehrlichia, som det hette då) kommer jag alltid att vara mycket, mycket rädd för!

Min ena hund visade sig ha anaplasma, den orsakade en väldigt kraftig inflammation i bukspottkörteln. Han blev inlagd i två dygn och fick äta antibiotika i 14 dagar. Nu måste han äta special diet

Min hund dog i sviterna av anaplasma Vet tre hundar till som dött i denna INTE okända smitta häromkring

Symtom

Inkubationstiden, det vill säga tiden från smitta till insjuknande, är ca 7-14 dagar. I de fall infektionen orsakar sjukdom är symtomen ofta ospecifika. Vanliga symtom är bland annat feber, slöhet och minskad aptit. Även generella tecken på smärta, stelhet, ömhet, hälta och ovilja att röra sig förekommer. Mindre vanliga symtom är kräkningardiarré och blödningar.

Vad kan man göra själv?

Det finns inget vaccin mot granulocytär anaplasmos. Förebyggande behandling består av att undvika fästingangrepp med hjälp av fästingprofylax i kombination av regelbunden, daglig genomgång av hundens päls för att avlägsna fästingar innan de hunnit överföra eventuell smitta. 

När bör veterinär uppsökas?

Om hunden får akut feber och smärtsam akut hälta eller om allmäntillståndet är kraftigt påverkat bör man vända sig till veterinär samma dag.

Källa: Anicura och SVA

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundnyheter #dognews #hundägare #hundvalp #hundblogg #jagstannarhemma #fästingar #sjukdom #anaplasma

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.