Hundfoder med ärter, linser, baljväxter eller potatis kan ge hunden hjärtsjukdom

Foto: pixabay

Rapporter indikerar att hundar som konsekvent ätit hundmat som innehåller ärter, linser, andra baljväxter eller potatis som huvudingredienser så kallade spannmålsfria hundfoder har insjuknat i hjärtsjukdomar.

Den amerikanska myndigheten Food and Drug Administration (FDA) har undersökt långt över 500 inrapporterade fall där spannmålsfria hundfoder kopplas till hjärtsjukdomen dilaterad kardiomyopati (DCM). Dilaterad kardiomyopati är den vanligaste formen för hjärtmuskelsjukdom hos hund. Detta är en sjukdom som innebär att hjärtat förstoras och att sammandragnings-förmågan minskar på grund av en svaghet i hjärtmuskulaturen. I undersökningen ingick både hundar och 9 katter.

Hur länge hundarna har ätit hundfoder som innehåller ärter, linser, andra baljväxter eller potatis varierade från månader till år innan de insjuknat.

De flesta av de rapporterade fall som undersöktes kopplades till torrfoder, med även våtfoder ingick i studien.

Det finns inga vetenskapliga anledningar till att ge hundar hundfoder utan spannmål, säger Dr. Anna Gelzer, docent vid University of Pennsylvania veterinärmedicinska.

De fall som rapporterats till FDA var hundfoder som innehåller potatis eller flera baljväxter som ärtor, linser, andra ”baljväxter” (frön av baljväxter) och deras protein, stärkelse och fiberderivat som du finner högt upp i ingredienslistan, vilket indikerar att de är huvudingredienser. Tidiga rapporter från veterinärmedicinska kardiologiska indikerar att hundarna konsekvent åt dessa livsmedel som deras primära näringskälla under tidsperioder som sträckte sig från månader till år. Höga nivåer av baljväxter eller potatis verkar vara vanligare i hundfoder märkta som “grain-free” , men det är ännu inte känt hur dessa ingredienser är kopplade till fall av DCM.

Varumärken med minst 10 inrapporterade fall till FDA (till och med den 30 april 2019) :

 • Acana
 • Zignature
 • Taste of the Wild
 • 4Health
 • Earthborn Holistisk
 • Blue Buffalo
 • Nature’s Domain
 • Fromm
 • Merrick
 • California Natural
 • Natural Balance
 • Orijen
 • Nature’s Variety
 • NutriSource
 • Nutro
 • Rachael Ray Nutrish

Dessa inkluderar både spannmålsfri och spannmålshaltig diet i alla former (torrfoder, konserverad, våtfoder, rå och hemlagad). Den röda tråden verkar vara baljväxter, baljväxter (frön av baljväxter) och/eller potatis som huvudingredienser i maten. Detta inkluderar också protein, stärkelse och fiberderivat av dessa ingredienser (t.ex. protein, stärkelse eller fiber). Vissa rapporter som inkommit verkar också indikera att husdjuren inte åt någon annan mat på flera månader till år innan de uppvisade tecken på DCM.

Sötpotatis har tidigare kopplats till njursjukdom hos hundar

NMBU Veterinærhøgskolen i Norge har fått in en hel del hundar som insjuknat i njursvikt eller Fanconis syndrom och varnar nu för både torkad kyckling och sötpotatis som orsak till de stora antalet hundar som insjuknat. Här finns en till artikel från NMBU.

Questions & Answers: FDA Center for Veterinary Medicine’s Investigation into a Possible Connection Between Diet and Canine Heart Disease

FDA Provides Update on Investigation into Potential Connection Between Certain Diets and Cases of Canine Heart Disease

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.