
Se upp med humlor och getingstick om din hund är allergisk, redan nu finns sömndruckna humlor på marken, vår hund drabbades i morse av en allergisk reaktion efter att hon nyfiket nosade på en humla som stack henne i tungan/nosen.
Det finns många insekter som antingen bits eller sticks. De som vanligen orsakar besvär för hunden är bin, getingar, jordgetingar, humlor, myror, knott och mygg. De flesta stick eller bit orsakar endast obehag i form av exempelvis svullnad eller lokal smärta – precis som hos människan.
Överkänslighet
Vissa hundar är dock kraftigt överkänsliga och kan få en allergisk reaktion på grund av sticken. Som regel kan man säga – ju fler stick desto större risk för en kraftig reaktion hos hunden. Om din hund blir allmänpåverkad eller får en allergisk chock – kontakta veterinär.
Munhåla och svalg
Om din hund blir stungen i munhålan eller svalget är risken större att din hund blir dålig. Slemhinnorna i luftvägarna kan då svullna och hunden kan få svårt att andas. Kontakta alltid veterinär om det händer din hund.
Getingstick är vanligast bland de sommarskador hundar kan råka ut för i semestervärmen. Var femte hundägare har någon gång varit med om hunden blivit getingstucken. Därefter följer orm- och fästingbett, samt värmeslag.
Enstaka getingstick är generellt inte farliga för hundar om de inte är allergiska, men se upp med valpar och äldre hundar.
De flesta hundar klarar ett getingstick bra. En lokal svullnad uppstår ibland och hunden kan bli lite öm på stickstället. I enstaka fall kan hunden få en allergisk reaktion och om den blir allvarlig kan veterinär behöva uppsökas.
Om hunden trampar på ett jordgetingbo kan det i värsta fall bli många stick, då behöver du uppsöka veterinär.
Allergi mot giftet
Om man har en allergisk hund så visar sig reaktionen ganska omgående efter sticket. Allergiska hundar kan bli allmänpåverkade, kräkas, få andningsbesvär eller svullna kraftigt. Hundar blir ofta stuckna i ansiktet eller i munnen efter att ha varit alltför nyfikna vilket kan orsaka svullnader i andningsvägarna som gör det svårt att andas. Blir din hund stucken många gånger eller i halsen så håll den under noggrann observation och kontakta veterinär direkt om den blir påverkad.
Gör så här
Ett ”vanligt” stick behöver oftast inte behandlas men om du ser att gadden sitter kvar bör du försöka få bort den. Ibland kan kyla, via till exempel en kylklamp i en handduk, lindra den värsta smärtan och svullnaden.
Ibland kan det vara svårt att skilja ett insektsstick från ett ormbett. Kontakta därför veterinär för rådgivning om du misstänker att det kan röra sig om ett ormbett eftersom ett sådant alltid måste behandlas.
Kontakta veterinär vid tecken på:
- Allmänpåverkan, kräkningar, andningsbesvär, kraftig svullnad (framförallt i ansikte eller hals).
- Om du vet att ditt djur tidigare reagerat med överkänslighet.
- Vid stick i munhåla och svalg.
- Om det är en valp eller ett äldre djur som drabbats av flera stick.
- Om du misstänker att hunden kan ha blivit ormbiten istället för getingstucken.
Källa: Agria
DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG
#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #humla