Fästingsäsongen är här: Kom ihåg att skydda din hund mot bett, klåda och sjukdomar

Foto: pixabay

Med vårvädret kommer inte bara värmen – utan även fästingarna. Och eftersom fästingar kan bära på allvarliga sjukdomar utgör de en hälsorisk – inte bara för din hund utan faktiskt även för dig. Om du tänker promenera med hunden i skogen eller i områden med högt gräs är det nu dags att påbörja en förebyggande behandling. 

De flesta av oss gillar ljusare dagar och varmare temperaturer, men vi slipper helst de parasiter som följer med årstiden. Vi är nu inne i fästingsäsongen, vilket innebär att det nästan är omöjligt för dig och din fyrbente vän att undvika fästingar när ni promenerar i skogen eller i öppna landskap. Därför är det nu hög tid att påbörja den förebyggande behandlingen om du vill skydda din hund mot fästingbett, loppklåda och eventuella sjukdomar.

Hunden kan ta med sig loppor hem

Fästingar trivs särskilt i skogsområden och på myrar, men du kan stöta på dem var som helst där det finns högt gräs – även i trädgården. Lyckligtvis är de flesta fästingbett ofarliga, men vissa fästingar bär på bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar som borrelios och hjärnhinneinflammation. Dessa sjukdomar kan vara livshotande för både dig och din hund.

Hur nära är du din hund?

Fästingar och loppor kan förflytta sig från hundar till människor. Många gillar att gosa i soffan med hunden – och kanske får din lurviga vän sova sött i din säng på natten? Människor och hundar har ett nära förhållande, och därmed riskerar hela hushållet att drabbas av fästingar och loppbett. Det är därför en god idé att använda en fästingprodukt med avskräckande effekt.

Lyckligtvis kan du skydda såväl din hund som dig själv och din familj genom att använda fästingprodukter för hundar. Det finns flera olika typer: halsband, tabletter och spot-on-produkter för utvärtes bruk. De skyddar mot sjukdomar och din hund slipper plågas av bett och klåda. 

Snabb och effektiv förebyggande behandling

Det finns flera olika receptfria produkter på marknaden och vissa fungerar redan innan fästingen har bitit sig fast och loppan lagt sina ägg. Vissa är utvecklade speciellt för hundar och skyddar inte bara mot fästingar, loppor och löss utan även mot myggor, sandflugor och stickflugor. Välj den dos som passar just din hunds storlek och gå våren till mötes utan oro för fästingar och andra parasiter.


Om du är osäker på vilken fästingprodukt som är rätt för just din hund kan du fråga din veterinär eller apotekspersonal.

Fakta om fästingar:

  • Fästingar finns i den svenska naturen mellan mars och november.
  • Fästingar finns ofta i såväl skogs-, myr- och ängsområden som i buskvegetation och högt gräs.
  • Fästingar kan bära på bakterier som kan orsaka allvarliga sjukdomar som borrelios, ehrlichios/anaplasmos (fästingfeber) och TBE (hjärnhinneinflammation).

Källa: pressmeddelande

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.