Mops kan inte mera ses som en ”typisk hund” enligt forskare

Foto: pixabay

Forskare vid brittiska Royal Veterinary College anser att Mopsen inte längre kan betraktas som ”typisk hund”. Forskarna har kartlagt omfattningen av Mopsens hälsoproblem, som skiljer sig väsentligt från andra hundars, skriver Vet Times.

Data som har analyserats av Royal Veterinary College VetCompass-program visar att Mopsar löper nästan dubbelt så stor risk att drabbas av en eller flera sjukdomar jämfört med andra hundar i Storbritannien. Slumpmässiga hälsoprover från 4 308 mopsar har jämförts med dem från 21 835 icke-mopsar, och information om alla störningar som registrerats hos varje hund under ett enda år har extraherats.

Mopsar har 1,9 gånger så stor risk att ha en eller flera sjukdomar på ett år än andra raser, vilket forskare menar indikerar ett dåligt allmänt hälsotillstånd.

En sammanställning över de 40 vanligaste sjukdomarna visar att mopsar har en högre risk att drabbas av 23  – eller 57,5 ​​procent – jämfört med en lägre risk på 7 av de 40, eller 17,5 procent. Som väntat utgjorde brachycefaliskt obstruktivt luftvägssyndrom (BOAS) den högsta risken hos mopsar, och rasen är 54 gånger mer benägen att ha det än andra hundar, skriver Veterinärmagazinet.

Länk till studien, Health of Pug Dogs in the UK: disorder predispositions and protections här.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.