Hundägare är mest oroliga för hunden om sommaren

Foto: pixabay

Sommaren är en härlig tid för både husdjur och djurägare med fler äventyr och mer utomhusvistelse. Samtidigt visar undersökningen Husdjursbarometern att sommaren är den tid då flest husdjursägare är som mest oroliga att något ska hända de älskade familjemedlemmarna.

– Sett till de många faror som lurar för husdjur på sommaren är det inte helt oväntat att man känner sig lite extra orolig under den här tiden på året. Vi rekommenderar alltid djurägare att vara pålästa, uppmärksamma och förberedda. Det kan vara allt från att se till att husdjuren är nedkylda heta dagar till att ha första hjälpen-kit hemma. Då kan vi fokusera på en rolig och säker sommar tillsammans, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo.

Trygg transport A och O


Enligt Husdjursbarometern planerar många djurägare att ta med sitt husdjur på utflykter. Främst vill man bara vara och njuta av tiden tillsammans (67 procent), följt av att resa runt i landet, ta långa promenader och att vandra. Trots att säkerhetstänkandet har blivit bättre när det gäller transport svarar fortfarande 6 procent av de tillfrågade att husdjuret sitter löst i bakluckan och 5 procent att de sitter löst i baksätet.

– Det är glädjande att många vill åka på äventyr med sina husdjur men här är det extra viktigt att tänka på säkerheten. Det är under inga omständigheter acceptabelt att låta husdjur transporteras löst i bilen, vi måste se till att våra husdjur är trygga. Använd därför säkerhetslösningar som transportburar, säkerhetssele och liknande i bilen.

Hela 30 procent uppger att de kommer att simma tillsammans med sina husdjur men så få som 19 procent säger att deras husdjur alltid eller oftast har flytväst på sig när man är ute på sjön tillsammans. Det är viktigt att alltid använda flytväst om man befinner sig på en båt och helst också i närheten av eller på en brygga.

Värmeslag och uttorkning


När värmen stiger ökar också risken för värmerelaterade skador som värmeslag, uttorkning och brännskador. Många husdjursägare är medvetna om riskerna men det kan ändå vara svårt att göra rätt. Hela 34 procent av de tillfrågade i Husdjursbarometern uppger exempelvis att det är svårt att hålla djuret nedkylt om det är varmt ute.

– En tumregel på sommaren är att om du är varm, så är ditt husdjur också varmt. Det finns enkla knep som att ge din katt våtfoder, som är mer läskande, och regelbundet byta vattnet i vattenskålen. Du kan också klappa stora som små husdjur med en fuktig handduk eller sänka ned tassarna i en balja med svalt vatten för att undvika värmeslag. Det kan även vara en bra idé att köpa vattenfontän, kylmatta eller liknande, säger Sarah Frelin Ekvall.

Luriga småkryp


Tyvärr är sommaren också synonymt med fästingar, vilket ökar risken att våra husdjur drabbas av fästingburna sjukdomar. Majoriteten (50 procent) tycker inte det är några problem att avlägsna dessa oinbjudna småkryp men se till att vara förberedd, och glöm inte att kolla igenom dig själv.

– För att upptäcka fästingar, som ofta letar sig in i husdjurens päls, är det viktigt att vara uppmärksam och gå igenom husdjurets päls ofta och noga, gärna dagligen. Det är det mest effektiva sättet att förebygga fästingangrepp. Om fästingen har bitit sig fast använd inte pincett eller fingrar, då finns risken att du inte får med hela kroppen, använd i stället fästingplockare, säger Sarah Frelin Ekvall. 

Husdjursbarometern, som utförs årligen av YouGov på uppdrag av Arken Zoo, tar tempen på det svenska husdjursägandet. Senaste upplagan visar att sommaren faktiskt är den årstid då husdjursägare är som allra mest oroliga att något ska hända husdjuren (57 procent).

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #blocket #smuggelhund #hundsäljare #köpahund

Husdjur
Husdjur

Dela det här:

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.