Din hund kan dö av tuggummi

Foto: pixabay

Håll koll på hunden på promenaden och tänk på att inte slänga tuggummi på marken. Det är två enkla åtgärder för att undvika förgiftning av sötningsmedlet xylitol. Hundar tål inte att äta produkter som innehåller xylitol och även en liten mängd xylitol kan orsaka allvarligt blodsockerfall som kan bli livshotande. Här tipsar Agria om vad du ska hålla koll på om olyckan är framme.

– Att äta produkter som innehåller xylitol är farligt för en hund, och även en liten mängd kan orsaka livshotande blodsockerfall. Därför ska alla xylitolhaltiga produkter som tuggummi och tabletter vara utom räckhåll för hunden. Förvara dem i ett skåp med stängd dörr, tipsar Lotta Möller, veterinär på Agria Djurförsäkring.

Symtom på xylitolförgiftning

De vanligaste symtomen på xylitolförgiftning är kräkningar, svaghet, skakningar, stelhet och kramper. Symtom uppträder vanligtvis inom den första timmen.  Xylitol absorberas snabbt från magtarmkanalen. Xylitol ger frisättning av insulin, den exakta mekanismen är inte känd. Resultatet blir bland annat hypoglykemi, lågt blodsocker. Hypoglykemin kommer oftast inom 30 till 60 minuter efter intaget, men en fördröjd effekt kan ses i upp till 12 timmar. Vissa hundar utvecklar leversvikt.

Så här lite räcker för förgiftning!

Risk för hypoglykemi ses om dosen xylitol överstiger 0,1 g/kg kroppsvikt.  2-3 xylitoltuggummin är giftigt för en hund som väger 10 kg.

Vad göra om hunden ätit xylitol?

Om hunden äter något som innehåller xylitol, försök att uppskatta hur mycket och produktens xylitolinnehåll. Om mer än 30 minuter har gått sedan hunden åt xylitol kan du hjälpa till att höja hundens blodsocker genom att ge sirap eller honung: 1 matsked per 5 kg kroppsvikt, antingen direkt i munnen eller blandad med vatten. Vid behov kan honung eller sirap också gnidas direkt i hundens tandkött. Kontakta veterinär om du misstänker att hunden ätit något som innehåller xylitol.

Behandling

Behandlingen på kliniken går ut på att hindra upptaget från magtarmkanalen genom framkallande av kräkning. Hypoglykemin behandlas med glukos intravenöst. Vid snabbt insatt behandling av okomplicerad hypoglykemi är prognosen god.

Kontakta alltid Agria Vårdguide eller din veterinär om du misstänker xylitolförgiftning.

Xylitol används som sötningsmedel i exempelvis:

• Tuggummi

• Godis

• Tabletter

• Läkemedel och vitaminpreparat (särskilt tuggbara)

• Tandkräm och munvatten

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #hundtillsalu

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.