Progesteronprov, parning och dräktighetstest för hundar

Foto: Dognews.se

Hur brukar ni göra inför parning, tar ni progesteronprov? Brukar tiken bli dräktig?

Vi har en tik som normalt alltid har tysta löp, dvs man ser aldrig blod och hennes vulva är väldigt liten även vid höglöp. Vi ser första tecknet på att hon löper då hon börjar uppvakta andra tikar i hemmet. En sådan tik är extremt svår att få dräktig speciellt utan progesteronprov då man aldrig kan avgöra när löpet började. Dessutom bjuder hon sig genom hela löpet till hanen.

Vi tog den 5 augusti första progesteronprovet på henne och fick ett svar på 5,25 nml/l så vi visste att hon var i löp. Vi parade henne den 10 augusti och tog ett andra progesteronprov den 11 augusti på morgonen som visade 39,30 nmol/l. Vi parade henne senare på eftermiddagen igen den 11 augusti.

Progesteronprov

För att avgöra bästa parningsdag kan man ta ett blodprov för mätning av dräktighetshormonet, progesteron. Detta ligger lågt under första delen av förlöpningen, för att börja stiga några dagar innan ägglossningen och därefter öka kraftigt. Man brukar ange att progesteronnivån vid tidpunkten för ägglossningen ligger runt cirka 15 nmol per liter. Två dagar senare när de första äggen hunnit mogna och det är dags att para tiken ligger progesteronnivån runt 30 nmol/l. När tiken går ur löpningen brukar progesteronet ligga över 80 nmol/l. Tiken ska alltså som regel paras när progesteronvärdet är mellan 30 och 75 nmol/l, vilket visar att hon är i fertiliseringsperioden.

Bellylabs dräktighetstest för tikar

Idag har det gått 28 dagar sedan sista parningen och vi beslöt att ta ett dräktighetstest på tiken. Testet kan göras tidigast 28 dagar efter parning och skall vara 96% säkert. Dock sa veterinären att vi kanske skulle borde vänta till 30 dagar efter parningen ifall tiken inte blev dräktigt genast. Vi utgick från att hon blev dräktig då progesteronet var så högt vid sista parningen. Dräktighetstestet visad NEGATIVT i morse. Nu återstår att se om tiken går tom eller om vi tog testet för tidigt. Om hon trots allt är dräktig så rekommenderar vi att man väntar ytterligare några dagar innan man tar ett dräktighetstest från Bellylabs. Återkommer med rapport i detta inlägg om hur det går för tiken.

Du kan köpa Bellylabs dräktighetstest hos VetZoo här

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #kennelhosta #hundtillsalu

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.