Forskare: Urusel tillsynslag för hundar

Efter hundattacken med dödlig utgång i Robertsfors, har SVT granskat flera fall där länsstyrelsen inte har vidtagit åtgärder mot hundar och deras ägare. Forskare dömer ut lagen.

– Den är urusel, säger Sirkku Sarenbo, expert på djurskydd, till SVT.

Uppgifter från 19 av 21 länsstyrelser i Sverige visar att så många som 87 procent av anmälningarna om hundar och katter aldrig leder till någon åtgärd. 11 procent av åtgärderna ledde till någon form av föreläggande vilket bland annat kan betyda tvång om koppel och munkorg.

Bara 1,6 procent av fallen ledde till omhändertagande, där en ytterst liten del handlar om avlivning eller hundförbud, skriver SVT.

Tillsynslagen är tandlös då ingen följer upp om föreläggandet om tex koppeltvång eller munkorg följs. Många vill ha rasförbud och att polisen skall ta tillbaka tillsynen från Länsstyrelsen.

8-årig pojke bets ihjäl av en Pitbull i helgen

I helgen dödades en åttaårig pojke av en hund i Sydafrika, vilket lett till starka reaktioner i landet. Nästan 90 000 personer har skrivit på en namninsamling där de vill att hundrasen pitbull terrier ska förbjudas i landet, vilket BBC rapporterar.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka #calmbed

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.