11 farliga fällor för hunden i jul

Paketsnören från julklapparna kan bli en dödsfälla för hunden, här kommer Dognews.se lista över viktiga komihåg till er med nyfikna hundar. Spara listan på en synlig plats ifall olyckan är framme är det en bra checklista.

11 farliga fällor för hunden i jul

Russin och vindruvor 

Russin och vindruvor kan orsaka njurskador.

Julblommor 

Julblommor kan orsaka diverse förgiftningar. Många av de vackra julblommor som pryder våra hem, exempelvis Hyacint, Amaryllis, Julros, Julstjärna, Mistel, Tulpan, Tidlösa och Tazetter är giftiga för hundar. Se därför till att ditt nyfikna djur inte kommer åt blommorna eller får i sig någon växt.

Jäsande degar 

Kan orsaka alkoholförgiftning. Jäsande degar och jäst är inte bra för hundar att äta. Jästen jäser i magen på hunden och det bildas alkohol. Tillståndet är sällan livsfarligt men skapar stort obehag för hunden.

Om din hund ätit deg:

  • Håll den under uppsikt så att den inte skadar sig.
  • En berusad hund kan lätt göra sig illa i exempelvis trappor och på bordskanter.
  • Vissa hundar kan även bli aggressiva när de blir berusade då de är en obehaglig situation för dem.

Julmat

Mat med lök kan leda till problem med blodbrist för hunden. Den mat som serveras på julbordet innehåller oftast höga halter av salt och fett vilket kan orsaka mag- och tarmrubbningar eller bukspottkörtelinflammationer.
Dessutom är det viktigt att hålla koll så att din hund eller katt inte får i sig matrester då exempelvis ben lätt kan splittras och orsaka stopp eller skador i mag- och tarmkanalen.

Nötter 

Kan orsaka stopp i tarmen om djuret sväljer dem.

Macadamianötter 

Kan orsaka förgiftning med darrningar, kräkningar, diarré, svaghet

Julgodis

Choklad innehåller ämnet teobromin som är giftigt för hundar och katter. Vid för stora doser ger det rytmrubbningar i hjärtat och kan leda till plötslig död. Vanliga symptom är kräkning och diarré. Nötter kan fastna på sin väg ut genom tarmen och om nöten är stor kan den istället fastna i matstrupen och orsaka kvävning. Russin är mycket giftigt för hundar och katter. Några få russin kan leda till akut njursvikt, ibland med dödlig utgång.

Levande ljus

En viftande hundsvans kan lätt välta ett levande ljus och sätta fyr både på sig själv och på hemmet. Ställ ljusen utom räckhåll och lämna dem aldrig obevakade!

Julgran

Julgranskulor kan bjuda in till lek med skärskador i nos och tassar som följd. Gödningsmedel eller liknande i granens vatten kan förgifta din hund.

Julpynt

Glitter, julgranskulor och presentsnören är inte giftigt för djuren men det kan orsaka stopp och skador i svalg, mage eller tarmar. Även plastförpackningar som förvarat mat kan vara smaskigt för djuren men kan ställa till med stora bekymmer.

Talgbollarna 

Talgbollar till fåglar är feta och kan orsaka problem med magen. Dessutom kan djur svälja nätet runt talgbollen så kan det fastna i tarmen och leda till livsfara för djuret.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

Källa: evidensia

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder #hundensvecka

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.