Forskare vill förlänga livet på hundar

Med ett läkemedel som redan används på människor vill forskarna förlänga livet på hundar. Forskare vid University of Washington (USA) har upptäckt ett läkemedel som kan förlänga livet på hundar. Läkemedlen sägs redan ha haft effekt på möss.

Som en del av ”Dog Aging Project” vid University of Washington har forskare upptäckt ett läkemedel som kan förlänga livet på hundar med upp till två år.

Som portalen forschung-und-wissenschaft.de förklarar har större hundar ofta en kortare livslängd än mindre. Med medicinen vill forskarna ge hundar och människor mer tid tillsammans. Möss som har testats med läkemedlet rapamycin levde upp till 30 procent längre.

Nu ska läkemedlet testas i en bred studie på de fyrbenta vännerna och undersöka vilka effekter det kan ha på deras hälsa och livslängd. För studien letade forskarna efter 500 äldre hundar i storleken av en labrador och i åldern mellan sju och tio år. Enligt tidningen Bild ska hundarna få små doser av läkemedlet i över ett år.

Projektets medregissör sa till The Telegraph att det ännu inte är känt om effekterna hos hundar kommer att likna dem hos möss. Men han ”tror att det är möjligt”, sa han. Dessutom var studien ”designad på ett sådant sätt att den kan ge en livslängd på nio procent eller mer.”

Inget nytt läkemedel

Enligt forschung-und-wissenschaft.de har läkemedlet varit känt sedan en tid tillbaka och ”används vanligtvis för att undertrycka immunreaktionen efter organtransplantationer hos människor”. Effekten på livslängden hos djur var dock inte känd innan projektet i Washington.

Med ”Dog Aging Project” vill forskarna utöka hälsospannet i en hunds liv. För att göra detta arbetar de med flera tusen hundar och deras husse och matte. Denna forskning skulle också kunna bidra till nya insikter om hälsoaspekter hos människor, eftersom hundar ibland har liknande sjukdomar (t.ex. cancer eller diabetes) och lever i samma miljö som vi, skriver Nordbayern.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundfoder

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.