Körde bil med sin hund lös i bilen – döms i Hovrätten

Det kan bli dryga böter för den som kör bil med sin hund lös i bilen, det fick en man erfara som blev påkommen av en polis i en kontroll.

En man stoppades när han var ute och körde med sin hund i bilen. En polis som var mitt uppe i en trafikkontroll såg att mannens hund var lös i baksätet och även var framme vid bilens mittkonsoll och passagerarsäte. När polisen stoppade bilen gick hunden omkring lös i bilen innan mannen sedan kopplade fast den med ett koppel som låg i baksätet, skriver Dagensjuridik.

Mannen skall ha sagt att hunden inte alls var lös utan att den var kopplad på ett sådant sätt att den kunde röra sig lite. Ärendet behandlades i Tingsrätten där man kom fram till att ord stod mot ord och friade mannen. Saken prövades i Hovrätten som nu har sagt sitt och dömer mannen till böter på 1500 kronor för att hunden inte var förankrad.

I Sverige kostar det ca 1500 – 2500 kronor i böter för lös hund i bil medan det i Spanien kostar upp till 500 Euro om hunden sitter lös i framsätet.

 En 2 kilos hund får en krockvikt på 80 kilo om bilen krockar i 50 km/tim och samma hund på 2 kg får en krockvikt på 256 kilo om krocken sker i 90 km/tim. Vikten på en 30 kilos Schäfer ökar till 1 200 kg vid en krock i 50 km/tim och en krockvikt på 3 840 kilo i krockögonblicket vid en fart på 90 km/timmen.

Har du koll på reglerna hur man ska transportera en hund i bilen?

En fastspänd bur, ett galler,nät eller en sele gör att hunden sitter säkert, det minskar också olycksrisken i trafiken, då en lös hund åker som en projektil ut genom rutan vid en kraftig inbromsning. Både du, dina medpassagerare och hunden kan dö pga ditt slarv.

Tryggast är att förvara hunden i en bur som är placerad längst bak i en kombi bakom ett nät eller galler. Man kan också göra som vi och låta hunden sitta i en bur som är väl förankrad på bakbänken i bilen. Tänk på att använda en så luftig bur som möjligt med tanke på den värme och instängdhet som kan uppstå i en bil. Du kan också spänna fast hunden i ett speciellt säkerhetsbälte anpassat för hund

Hundras – Ursprunglig vikt – Krock i 50 km/tim – Krock i 90 km/tim
Chihuahua  – 2 kg – 80 kg – 256 kg
Jack Russel terrier – 6 kg – 240 kg – 768 kg
Schnauzer – 15 kg – 600 kg – 1920 kg
Schäfer – 30 kg – 1200 kg – 3840 kg
Grand Danois – 65 kg – 2600 kg – 8320 kg

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
kört bil med sin hund lös i bilen
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.