Hundar kan ha ADHD-symptom

Mer än 11 ​​000 hundar deltog i en studie som gjordes av ett team av forskare i Finland och den fann att hundar kan uppvisa människoliknande ADHD och tvångssyndrom-beteenden.

Är din hund hyperaktiv? Impulsiv? Ouppmärksam? Jagar din hund svansen runt och runt? Eller bara stirrar på väggen utan anledning? Det kan finnas en anledning bakom detta till synes ologiska hundbeteende.

Mer än 11 000 hundar av olika raser deltog i en studie som gjordes av ett team av forskare i Finland och den fann att hundar kan uppvisa människoliknande ADHD och tvångssyndrom-beteenden.

”Hundar delar många likheter med människor, inklusive fysiologiska egenskaper och samma miljö. Dessutom förekommer ADHD-liknande beteende hos hundar. Detta gör hundar till en intressant modell för att undersöka ADHD hos människor ”, kommenterar doktoranden Sini Sulkama,

Forskarna spårade hundens hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet. Teamet ställde beteendefrågor till husdjursägares om deras hund som baserades på en undersökning som använts vid mänsklig ADHD-forskning.

Kan delvis förklaras av stress

Studien fann också att hundar som tillbringade mer tid ensamma regelbundet var mer hyperaktiva, impulsiva och ouppmärksamma än hundar som tillbringade mer tid med sina ägare eller inte var ensamma. Hundar med ADHD-liknande egenskaper kan ha svårt att lugna ner sig, kan uppvisa tecken på ouppmärksamhet och kan skälla och gnälla oavbrutet. ”Som sociala djur kan hundar bli frustrerade och stressade när de är ensamma, vilket kan frigöras som hyperaktivitet, impulsivitet och ouppmärksamhet. Det kan vara så att hundar som tillbringar längre perioder i ensamhet också får mindre träning och uppmärksamhet från sina ägare, förklarade Sulkama.

Studien avslöjade också att din hunds ras kan spela en betydande roll för huruvida de kommer att utveckla ADHD-liknande beteendemässiga drag.

Källa: Cicion News
https://www.nature.com/article…

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.