Allvarlig sjukdom misstänks spridas bland hundar i nordöstra Skåne

Allvarlig sjukdom misstänks spridas bland hundar i nordöstra Skåne, även katter kan insjukna men det är ovanligt. Sjukdomen sprids främst genom direktkontakt med urin eller med vatten eller blöt jord som förorenats med urin, skriver Kristianstadsbladet.

På senare tid har det inträffat fall där hundar plötsligt insjuknat och tyvärr avlidit till följd av leptospiros, en sjukdom som ofta sprids via råttor och andra gnagares urin.

Leptospira är en bakterie som förekommer i stora delar av världen och är ingen ny smitta hos oss. Bakterien trivs bäst i förhållandevis varma och fuktiga miljöer, såsom stillastående vattenansamlingar. På grund av vårt klimat är sjukdomen relativt ovanlig i Sverige, men hösten i år har varit mild vilket gör förhållandena mer gynnsamma för bakterien.

– Det har under hösten 2022 förekommit fall av leptospiros på olika orter i landet, framför allt på Gotland. Tyvärr har också hundar avlidit. Leptospiros är en anmälningspliktig sjukdom och dessa fall är rapporterade till myndigheterna, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura.

Smitta sker främst via urin från infekterade djur. De vanligaste smittvägarna är från andra hundars urin eller från gnagare.

– De flesta hundar som träffar på smittämnet blir inte svårt sjuka. Men sjukdomen kan bli allvarlig och dödsfall förekommer. Tecken på att hunden kan ha fått smittan är feber, ökad törst, kräkningar, slöhet och aptitlöshet säger Sandra Douglas.

Hundar som bor i områden med mycket nederbörd och varmt väder samt som rastas där många andra hundar rastas eller där det förekommer många råttor kan vara kandidater för vaccinering.

Grundvaccination görs genom två vaccinationer med 4 veckors mellanrum. Effekten av vaccinet är relativt kortvarig varför vaccinationen behöver upprepas med jämna mellanrum.

Läs mer om Leptospiros här.

Källa: Pressmeddelande AniCura

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund #leptospiros

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.