Allt flera behöver söka vård för hundbett

Allt flera personer blir attackerade av hundar och även fler personer dör av hundbett i Sverige och även i övriga Europa. De allvarligaste kroppsskadorna har visat sig orsakas av raser som american staffordshire terrier (amstaff), tysk schäferhund och rottweiler enligt svenska studier.

De två dödsfallen som skedde i Sverige år 2018 och 2019 orsakades av en amerikansk bulldogg respektive en amstaff/rottweiler-korsning, och det senaste, i oktober 2022, orsakades av en amstaff som bet sin kvinnliga ägare till döds.

Statistik om hundbett och hundangrepp

Socialstyrelsens statistik om yttre orsaker till skador och förgiftningar visar hur vanligt det är med hundbett som kräver vård i Sverige. Totalt 49 575 patienter vårdades inom sluten och/eller specialiserad öppenvård mellan åren 2008 och 2021, för hundbett eller skador som uppkommit vid hundattacker.

Importerade och insmugglade hundar en risk grupp

Importerade och insmugglade hundar, har börjat synas i mål om vållande till kroppsskada, och allt fler hundar av detta slag i landet har gjort risken för rabiessmitta till en realitet. Hälso- och sjukvården behöver förbereda sig för dessa utmaningar, skriver Läkartidningen.

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #england #vikingarna #hundattacker #trygghund

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.