Årets Hundfest – Agility-SM i Stockholm 30 juni till 2 juli

Pomeranian hunden Beauty. Fotograf Mikaela Borg

Årets Hundfest – Agility-SM i Stockholm. Sveriges största agility-SM någonsin, det står Stockholm värd för, den 30 juni till 2 juli. Då kommer 500 hundar av olika raser och storlekar att göra upp om titeln Svensk Mästare.

Totalt tävlar 500 hundar av olika raser och storlekar i inte mindre än 1 600 starter. Den yngsta deltagaren är 9 år och den äldsta är senior sedan länge. Många av ekipagen tävlar vanligtvis runt om i Europa och flera dem är med i svenska landslaget.

Charina Bergman tillsammans med Beauty. Fotograf Mikaela Borg

Du som besökare kommer kunna titta på olika hundsporter, prova på agility, frågestund med hundinstruktören, äta lunch, fika, leka med barnen i lekhörnan och träffa skådishunden Molly som blev känd i julkalendern Mirakel 2020. Men framförallt titta på Sveriges bästa agilityekipage.

Här hittar du program för Agility-SM 2023

Hunden Beauty i full action. Fotograf Mikaela Borg

Vad är Agility

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Hög fart och stämning

Agility är en lättsam och underhållande sport, ofta är både farten och stämningen hög – och hunden minst lika förtjust som publiken. Det är samtidigt en uppvisning i avancerat samspel, och kräver mycket träning och ett nära och lyhört samarbete mellan hund och förare.

Tänk på att agility är en krävande sport också för din hund. Hunden bör vara minst ett år gammal och färdigvuxen innan ni börjar träna på allvar.

Historia

Agility visades första gången vid en stor hundutställning i England 1978, egentligen för att underhålla publiken i en paus. Både hundarna och förarna såg ut att ha roligt och det blev en omedelbar succé. I Sverige fick agility status som officiell hundsport 1987 och det anordnas kurser och tävlingar över hela landet.

Källa: SKK

DOG NEWS SVERIGES STÖRSTA HUNDBLOGG

#hund #hundar #hundblogg #dognews #hundvalp #hundraser #hundsaker #hundtillbehör #hundleksaker #hundsängar #hundbur #hunduppfödare #hundförsäkring #varghybrid #hundattacker #torrfoder #hundmat #kennelhosta

Husdjur
Husdjur
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.